,,Kom op, armen mee in de loopbeweging en even flink doorstappen." In het felgele BAV-shirt instrueert trainster Cora Pelt, de veertien deelnemers aan de Wandelfitgroep van vrijdag. Dertien dames en Karel. Een hechte groep, die al meer dan twee jaar op de dinsdag en de vrijdag een uurtje aan de wandel gaat op het sportpark aan de Geerenweg.

De hardlopers die ook van de atletiekbaan gebruik maken, kijken wel eens verbaasd naar de wandelende groepjes. Voor de deelnemers van Wandelfit is het echt topsport. Ze hebben allemaal te maken met gezondheidsklachten. Sommigen complex, anderen tijdelijk. Lopen en zeker een eind lopen is niet meer vanzelfsprekend. Ze beseffen echter allemaal hoe belangrijk het is om in beweging te blijven.

In groepsverband kun je elkaar een beetje steunen en zie je ook dat je echt niet de enige bent die problemen heeft met uithoudingsvermogen en spierpijn.

De BAV levert de trainers en dat zijn niet de eerste de beste. Stuk voor stuk gaat het om mensen die al jaren bij de BAV actief zijn. De meesten wat ouder, zodat ze de doelgroep goed begrijpen.

Cora Pelt is zo’n voorbeeld. Vanaf haar twaalfde, en dat is best een tijdje geleden, is ze lid van de BAV. Eerst op atletiek, later hardlopen tot en met één marathon in Essen. Daarna kwam alles op een laag pitje. Ze was de rechterhand van de roemruchte Hannie van der Horst, hoofdredacteur van de Margriet en later lid van de directie van de VNU. Toen ze met pensioen ging, stond de BAV al voor haar deur. Ze is één van de vijf trainsters. Met precies de juiste instelling.

Ze geeft les met een dominante glimlach. Ontspannen en vrolijk, maar met een duidelijk doel. De lessen bereidt ze voor op papier. Het parcours is uitgezet en ze kent iedereen bij naam. Ze houdt alles in de gaten, maar met humor. En steeds klinkt het: Luister naar je lichaam. Je kent jezelf het beste. Doe rustig aan, wanneer het niet gaat. Maar stopt iemand dan staat ze er binnen twee seconden naast en informeert belangstellend wat er aan de hand is. De groep komt het sportpark niet af. Alles gebeurt op de atletiekbaan en het grasveld in het midden. Zo blijft je nooit alleen achter wanneer je even moet rusten en is er overzicht. De groep is gemêleerd. Sommigen willen winnen en de snelste zijn. Anderen hebben elkaar een tijdje niet gezien en lopen steeds achteraan, elkaar bijpratend over de kleinkinderen. Na een uur afwisselend wandelen, oefeningen doen, wandelen is er het gevoel dat er toch weer een prestatie is neergezet.

Het is vooral een vrouwenclub, maar Karel heeft er geen last van. ,,Ik ben hier om te lopen en te oefenen en het is best gezellig. Door de jaren heen is de groep hechter geworden. Het uur vliegt om. De schoteltjes worden uit de kantine gehaald en Cora heeft tennisballen en schuursponsjes meegenomen. Die liggen in veertien oude fietsbanden verspreid over het gras. Iedereen moet ze er stuk voor stuk uit halen en iets verder bij een pion leggen en daarna weer terug. Aan het einde van de oefening gaat het met de kruiwagen vol spullen terug richting clubhuis. Daar komt net Anneke aanfietsen. Ze is geblesseerd en kan niet meedoen. Maar, ze laat het kopje koffie na afloop niet schieten. Lekker even bijpraten met de rest van de loopclub. Op het schoteltje klinken de euromunten die iedereen in de pot doet.

Wandelen kan overal in het mooie Baarn, maar in clubverband lopen, met een goede trainster werkt net iets beter. Belangrijk is ook dat de BAV 51 weken per jaar (buiten de Kerst) de Wandelfit organiseert. Dus geen lang zomerreces of andere onderbrekingen. Een regenbuitje kan niet deren. Alleen wanneer het ijzelt of de sneeuw centimeters dik ligt, is er sprake van overmacht. Cora nipt tevreden aan haar koffie. Na een half uurtje gaat iedereen weer naar huis. Bij de deur klinkt het: Super dank je wel Cora.

Meer info via wandelfit@bav-baarn.nl of bel trainer Wim Oostveen (06 1266 4473).

door Eugene Leenders

Baarnsche Courant
Foto: Baarnsche Courant
Cora kruit de spelattributen weer terug maar het clubhuis.
Baarnsche Courant
Foto: Baarnsche Courant
Baarnsche Courant
Foto: Baarnsche Courant
Gevarieerde oefeningen maken het nooit saai.