[BAARN] Toen de nieuwe Aldi haar deuren opende, ging niet alleen daar het licht aan. Ook vijf omliggende woningen kregen te maken met een zee aan licht. Van de lichtreclame op de gevel wel te verstaan. Vrijdag was hierover een hoorzitting.

,,Twee dagen voor de opening van de Aldi werd het logo aan de voor- en zijkant van de gevel geschroefd. Diezelfde avond gingen die letters aan. Het leek vervolgens of ik in een aquarium zat." Ilse van der Stoep is één van omwonenden die uitkijkt op de Aldi. Zij heeft het licht in haar woonkamer. Anderen hebben hun slaapkamer aan de zijde van de Aldi supermarkt. ,,We hebben elk afzonderlijk een bezwaarschrift ingediend. Afgelopen vrijdag was de hoorzitting om tot een minnelijke schikking te komen", legt Van der Stoep uit. De hoorzitting was via videoverbinding. Jan van Dodewaard zat de zitting voor namens de gemeente Baarn. Ook Nicoline Roelofs van de afdeling vergunningen zat erbij. Plus de vijf klagers. Aldi-woordvoerder Tjerk Bakx verscheen niet online.

,,Roelofs legde uit dat er twee vergunningen waren verleend aan Aldi. Die voor de gevelreclame zat bij de aanvraag voor de bouwvergunning. Dus eigenlijk kunnen we daar niet meer tegen in beroep gaan. Wij hebben uitgelegd dat we dat geen handige procedure vinden. Omdat je in dat stadium niet kunt zien hoe die reclame eruit komt te zien. De tweede vergunning is voor een lichtzuil in de Nieuwstraat. Bewoners daarvan hadden gisteren hun hoorzitting."

Volgens Van der Stoep is afgesproken dat Nicoline Roelofs gaat overleggen met Aldi over wat mogelijk is. De omwonenden willen in ieder geval dat de reclame 's nachts uit gaat. ,,Want anders hebben we constant een blauw schijnsel in huis." Ook hebben de bewoners suggesties gedaan voor een groener aanzien van de Aldi. De stemming onder de bewoners is positief. ,,We zijn blij dat de gemeente het serieus oppakt”, besluit Van der Stoep.

MEDIATIONGESPREKKEN ,,Het gaat niet om hoorzittingen, maar om mediationgesprekken over reclame-uitingen", meldt een gemeentewoordvoerder desgevraagd. ,,Bij mediation wordt geprobeerd in gesprekken tot een oplossing te komen van een (mogelijk) conflict. Lopende het mediation-proces kunnen we er nu nog niet nader op ingaan." Aldi heeft niet gereageerd op ons verzoek tot contact.

door Christine Schut

Foto:
Foto:
Foto: