Het Russenhuis is een statige villa op steenworp afstand van Paleis Lange Voorhout en de Pulchri Studio’s waar Maya Meijer Bergmans kantoor houdt.

Hartsvriendinnen gaat te ver, maar ze hebben respect voor elkaar. Of ze elkaar nu veelvuldig zien, is onduidelijk. Maya Meijer Bergmans schreef deze week in ieder geval een korte maar felle brief aan het bestuur van de Parel van Baarn dat ze geen leugens moeten verkopen. De Parel had de raad geschreven dat er nooit contact was geweest met het Koninklijk Huis.

ONBETAMELIJK Maya Meijer Bergmans: ,,Ik ga mij niet in uw lobby naar de prinsessen mengen. Wel vind ik het ronduit onbetamelijk dat u in een brief aan de raden van Baarn en Soest meldt, dat er van de kant van het Koninklijk Huis nooit contact met mij geweest is over het uitverkoren plan. Dat is er wel degelijk geweest, men was blij dat MeyerBergman Erfgoed Groep het Paleis in bezit kreeg. Wij zijn zelfs gelukgewenst met onze uitverkiezing. Inderdaad niet door Prinses Irene. U begrijpt dat bij ons discretie in onze contacten met het Koninklijk Huis voorop staat. Ik raad u dan ook aan zaken te verifiëren voordat u in de pen klimt.”

UITSTEKEND Het is een aanwijzing dat prinses Beatrix uitstekend kan leven met het plan Made by Holland. En dat is niet het enige. Sinds 2004 heeft de prinses zelden meer een stap in het paleis gezet. Daarvoor was dat wel anders. Ze groeide er op en toen haar zonen opgroeiden wandelden ze steevast op zondag vanaf Drakensteyn door het bos naar 'opa en oma' op Soestdijk. Binnendoor, alleen opgemerkt door een verdwaalde loper of een galopperende paardrijder.

ONTHULLING Een van de weinige momenten dat ze via het bordes weer de Stuczaal inliep was bij de onthulling van het beeld van Juliana en Bernhard in de voortuin nu ruim tien jaar geleden. Volgens het kleine clubje aanwezigen, liep ze zeker niet over van enthousiasme.

Beatrix zorgt nog steeds goed voor het oud personeel. Bij een reünie van de hofhouding laat ze geregeld haar gezicht zien. Zo ook vorig jaar. Toen enkelen toch voorzichtig informeerden wat ze nu allemaal van de plannen vond, zei ze weinig maar gebaarde dat er wel wat haast gemaakt mocht worden met de plannen.

Ze moet onaangenaam verrast zijn door de actie van Irene met steun van zus Margriet. Die antwoordde op een mail van fractievoorzitter Kees Koudstaal van de BOP dat ze geschokt is door de kap van bomen in het Borrebos. Prinses Irene handhaaft haar reactie maar wil verder niet reageren.

PRAAMGRACHT Nu blijkt ook nog eens dat de prinsessen Irene, Beatrix en Margriet de eigenaressen zijn van het roemruchte weiland langs de Praamgracht dat verhuurd werd aan het Concours d‘Élégance om er auto’s te parkeren. De Baarnse raad wil dat niet langer en gaat het voor volgende activiteiten moeilijker zo niet onmogelijk maken.

Uit onderzoek van de NOS in 2018 bleek dat de vier prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina van hun ouders grote stukken grond in Baarn en Soest hebben geërfd. Met name de groenstroken langs de Praamgracht. Waarschijnlijk zijn ze al eeuwen van de Oranjes omdat destijds de Praamgracht een belangrijke aanvoerroute voor goederen vanaf de Eem was.

ZUSSEN De zussen beheren het gezamenlijk tot op de dag van vandaag, blijkt uit actuele stukken van het kadaster. Tenslotte is er dan nog de morele steun van de koning en koningin van Nederland. Op 7 juli 2018 en 7 juli 2019 bezochten Willem-Alexander en Máxima de tuin van opa en oma om respectievelijk een concert van Sting en Blöf bij te wonen. Met name Sting maakte destijds veel indruk.

PLEZIER Toenmalig directeur Floris de Gelder meldde destijds: ,,Alles kwam samen. Prachtige muziek een heerlijke zwoele avond en de koning en koningin die veel plezier beleefden aan het bezoek, zowel tijdens het concert als in het paleis."

door Eugene Leenders