De schets van het ruimtelijk kader, waaraan met Baarn, Soest en de provincie Utrecht wordt gewerkt, werd ontvouwd door paleisdirecteur Floris de Gelder tijdens de maandag in de Oranjerie gehouden informatiebijeenkomsten voor omwonenden en andere belangstellenden uit Baarn en Soest. Het plan is onderdeel van de voorbereiding op het nieuwe bestemmingsplan voor het landgoed en directe omgeving, dat eind 2019 door de raad zal worden vastgesteld. En het beginsignaal wordt van de renovatie van het paleis.

Made by Holland stelde het winnende plan op voor de herontwikkeling van Paleis Soestdijk. 20 december 2017 kreeg Made by Holland de sleutel en ging het licht aan. Soestdijk moest het centrum van innoverend Nederland en ondernemerschap worden. Op welke manier de nieuwe eigenaar zijn grote droom wil verwezenlijken, is in de schets opgetekend. Pijlers zijn de Parade, het paleis en het park. De Parade is het gebied tegenover het paleis. De huidige monumentale panden blijven gehandhaafd. Een uitvindersgroep en vier kleine innovatieve startende bedrijfjes hebben er tijdelijk onderdak. Er komt een brasserie, ambtelijke detailhandel, informatiecentrum, culturele evenementen, educatieve activiteiten als ook een hotel met parkeerfaciliteiten.

Aanvankelijk zouden ook hotelkamers in het paleis worden gerealiseerd, maar dat onderdeel van het plan heeft Made by Holland geschrapt. ,,Zie de Parade als een dorpje, onderdeel van het landgoed", zei Floris de Gelder. Lastig punt is de oversteek voor bezoekers, die bij de Parade parkeren. Het idee is een gelijkvloerse oversteek van de Amsterdamsestraatweg. De provincie heeft liever een voetgangersbrug. Evenementen zullen in de Parade plaatsvinden, maar ook in de voor- en achtertuin. Made by Holland zet verder in op het bevorderen van het openbaar vervoer. Niet verwonderlijk, want het aantal bezoekers per jaar wordt geschat op 300.000. Bij het Alexander kwartier komen parkeerplaatsen. Voor de overloop tijdens grote evenementen komt een weiland beschikbaar. Op het landgoed krijgt scouting Merhula een nieuwe plek. Nabij het huidige kassahok worden twee kassen herbouwd. Ook komen er follies, kunstvoorwerpen inhakend op het thema innovatie. Overwogen wordt het 140 hectare grote bos voor het publiek open te stellen. De Oranjerie krijgt een aanbouw. Nabij de Soester vleugel is een auditorium gedacht en een natuurlijk amfitheater. De hoofdingang van het paleis wordt verplaatst naar de achterkant. In het paleis verdwijnt het zwembad ten faveure van een vergroting van de filmzaal. De voortuin krijgt een waterpartij die voor levendigheid moet zorgen. 's Winters kan er bijvoorbeeld worden geschaatst. Het fraaie uitzicht op De Naald blijft. Het duurzaam te renoveren paleis wordt bestemd voor vergaderingen, ontmoetingen, exposities et cetera. Als pluspunten van de herontwikkeling noemde De Gelder het herstel van monumentale waarden, de komst van het hotel en de woningen, het culturele programma, meer werkgelegenheid en een prima vestigingsklimaat. De heropening staat in de agenda voor medio 2020.