Die zijn geschokt dat er bomen in het paleisbos worden gekapt om de bouw van tien appartementengebouwen mogelijk te maken. Met de miljoenen die daarmee worden verdiend, wil de nieuwe eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG), de renovatie van het paleis betalen.

Van Vollenhoven schrijft: 'Prinsessen kritisch op plannen boomkap en bebouwing bij paleis Soestdijk. Inderdaad moet je nu-na de discussies over de boomkap voor biomassa centrales en onze wens om vanwege klimaatdoelen nieuwe bossen aan te planten-kritisch zijn bij plannen mbt boomkap'.

De echtgenoot van prinses Margriet is een fervent twitteraar en heeft ruim 40.000 volgers. Hij twittert regelmatig over de natuur. Ook was hij indertijd betrokken bij NNN: het Natuurnetwerk Nederland. Sinds 2013 de opvolger van de ecologische hoofdstructuur, die versnippering van grote natuurgebieden moet tegengaan.

Royal watchers buigen zich in de (sociale) media over de vraag hoever Margriet en Pieter met hun uitspraken kunnen gaan. Ze vallen onder het Koninklijk Huis.

In Nederland is een delicaat onderscheid tussen de begrippen Koninklijk Huis en Koninklijke Familie. Voor leden van het Koninklijk Huis geldt de ministeriële verantwoordelijkheid, voor de overige familieleden niet. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven horen nog steeds tot het Koninklijk Huis en dat betekent dat premier Rutte verantwoordelijk is voor de uitspraken. Het rijk deed in 2017 afstand van het paleis en verkocht het na een prijsvraag aan MBEG.

De ministeriële verantwoordelijkheid geldt dus niet voor prinses Irene, die de mail schreef aan BOP-fractievoorzitter Kees Koudstaal. Zij behoort wel tot de familie maar niet tot het Koninklijk Huis nadat ze in 1964 de regering geen toestemming vroeg voor het huwelijk met prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Tot het Koninklijk Huis behoren, naast koning Willem-Alexander en zijn gezin, prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien en dus prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

door Eugene Leenders