Het intochtscomité, onder leiding van Wouter Eijbaard, worstelt al jaren met het uiterlijk van Zwarte Piet. Het bestuur wil niet doof zijn voor geluiden uit de maatschappij. ,,We zijn afgelopen jaar begonnen het uiterlijk van Zwarte Piet een beetje te veranderen door de jongste pietjes, de pieten van de toekomst, niet meer zwart te maken. Dit jaar willen we de 'vrije keuzepiet' invoeren. Waarbij de pieten zelf mogen kiezen welke kleur, traditioneel of anders, ze krijgen. Dit hebben we begin dit jaar met de gemeente besproken. Omdat we willen meebewegen met de discussie in de maatschappij. Maar verandering van Zwarte Piet heeft nu eenmaal tijd nodig." Eijbaard heeft, naar aanleiding van de Black Live Matters-demonstraties, begin deze maand contact gezocht met burgemeester Mark Röell om aan te geven dat zijn stichting graag met de gemeente Baarn overlegt over het uiterlijk van Zwarte Piet in Baarn.

,,De burgemeester was blij met ons gesprek en zegde toe dit op korte termijn binnen het gemeentehuis te bespreken", aldus Wouter Eijbaard. ,,Normaal gesproken beginnen we pas na de zomer met de voorbereidingen op de intocht van Sinterklaas, maar vanwege de huidige discussies, zijn we eerder gaan nadenken." Wouter Eijbaard kon zich gisteravond vinden in uitspraken van raadsleden Rik van Hardeveld (CDA) en Mary Papo (VVD). Van Hardeveld gaf aan dat verandering van het uiterlijk van Zwarte Piet in Baarn tijd kost. En Mary Papo merkte op dat in Baarn uitsluitend wordt gewerkt met lokale vrijwilligers die, als ze niet worden geschminkt, duidelijk herkenbaar zijn.

Wat Wouter Eijbaard 'schandalig' vindt, is de intentie van de motie, die het overigens niet haalde, om het verstrekken van subsidie te koppelen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. ,,Misschien moeten we de raadsleden ook pas uitbetalen als ze succes boeken", klinkt het cynisch. ,,Want wat ze zich waarschijnlijk niet realiseren, is welke gevolgen dit voor de stichting kan hebben. Mensen melden dat ze hun bijdrage intrekken of wegblijven, zowel vrijwilligers als publiek, als Zwarte Piet per direct wordt verboden. Als dat gebeurt, wordt het lastig nog een intocht te organiseren. Los van de eventuele beperkingen ten gevolge van coronamaatregelen."

door Christine Schut