Initiatiefnemer van de motie is PvdA'er Mark Eijbaard. Samen met GroenLinks en de BOP constateerde hij dat inwoners van Baarn steeds meer moeite krijgen met de stereotype figuur Zwarte Piet. Sommige mensen blijven die dag zelfs thuis om opmerkingen uit de weg te gaan. De andere helft van de raad ziet ook wel dat een zwarte piet niet langer houdbaar is, maar kiezen voor een meer geleidelijke weg. Ze verwachten dat binnen enkele jaren de veranderingen doorzetten.

De nipte meerderheid wil nu toch haast maken. Dat werd duidelijk na een hoofdelijke stemming. Het bleek dat de fractie van VoorBaarn verdeeld stemde. Bram van Ommen hielp de indieners van de motie aan een meerderheid waardoor het voorstel met tien stemmen voor en negen tegen werd aangenomen.

Eijbaard wil dat de gemeente niet langer de intocht subsidieert als er toch met Zwarte Pieten wordt gewerkt. Dat ging de raad te ver. De burgemeester gaat nu op basis van argumenten in gesprek.

Baarn heeft een van de grootste en meest succesvolle intochten in de regio waaraan hard wordt gewerkt door vrijwilligers. Inmiddels wordt wel met kleine aanpassingen aan Zwarte Piet gewekt maar vorige jaar was zeker geen sprake van een substantiële verandering.