Op uitnodiging van wethouder Erwin Jansma en de eigenaren van het het paleis. Maya en Ton Meijer Bergmans, is de bijna complete raad afgereisd naar de Amsterdamsestraatweg. Velen volgen het advies en komen met de fiets.

Het is eigenlijk voor het eerst sinds de strakke coronamaatregelen dat de raad in een wat lossere sfeer bij elkaar is en nog wel op een prachtige zomeravond. In het begin is de sfeer nog wat gespannen. Iedereen wordt gemaand om toch echt anderhalve meter afstand te houden. De raadsleden moeten toch het goede voorbeeld geven. Vooral tijdens het bezoek aan het Paradeterrein en de voormalige Marechausseekazerne waarbij ook de pers welkom.

TEKEN Ook nog serieus is de mededeling dat het in de bossen stikt van de teken, dus of iedereen zich goed wil controleren bij thuiskomst. Daarna wordt de sfeer wat losser en wordt er gelachen. Kees Koudstaal van de BOP kijkt op enige afstand toe. Hij is tegenstander van de plannen en van de besloten bijeenkomst die tussen zes en acht uur is gehouden in de Oranjerie van het Paleis. Toch was hij er om in ieder geval met eigen oren te horen wat er wordt gezegd. Bij de excursie naar het bos haakt hij af. In de Oranjerie krijgen de raadsleden de primeur van de nieuwe videofilm die is gemaakt door MeyerBergman om te laten zien wat hun bedoeling is. Geen megalomane plannen maar een realistische blik op de toekomst met een mooie nieuwe bestemming van het paleis. Toegespitst op al het moois wat de maakindustrie in Nederland voorbrengt, Natuurlijk gaat het over het idee van Rik van Hardeveld (CDA) om te onderzoek of de gemeenten Baarn en Soest samen met het paleis een theater in het audiotorium zouden kunnen exploiteren. 

Ton Meijer vindt het geen goed plan. Nog niets eens voor zijn eigen plannen, maar een theater moet je niet uit het dorp weghalen. Op het Paradeterrein wordt uitgelegd waar drie gebouwen komen waarin hotelkamers zijn gepland. Wethouder Erwin Jansma wijst de enorme loodsen naar de grote garage en een magazijn dat daarvoor wordt gesloopt. Daarna gaat het richting marechaussseeterrein. Een natuurdeskundige vertelt dat het bos daar zeer slecht onderhouden is. Met de bouw van tien appartementengebouwen komt er meer zonlicht op de grond en kan er een tussenlaag met struiken groeien. Met andere woorden het bos kan wel eens flink opknappen van de voornemens van MBEG. De discussie over het verschil tussen boskernen en bosgroeipaatsen is voor de echte fijnproevers. 

Zelfs de bosexperts moet zich door een ambtenaar van de provincie laten bijpraten, zo ingewikkeld is het. De bijeenkomst is speciaal voor de vele vragen die er leven bij de raad. Die blijken er nauwelijks te zijn. Alleen Mark Eijbaard (PvdA) heeft er enkele. Hij zegt pas op de helft te zijn met het doorlezen van het voorstel en de bijbehorende rapporten. De excursie wordt afgesloten op de binnenplaats van het marechausseeterren. Tot eind dit jaar een van de meest geheime plekken van Nederland. De raadsleden kijken omhoog naar het hoogste gebouw dat er staat . Veertien meter precies de hoogte van de nieuwe appartementengebouwen.

door Eugene Leenders