Al op jonge leeftijd kwam Michael in aanraking met muziek: ,,Mijn vader was professioneel gitarist en ik ging heel vaak mee naar optredens. Toen wist ik al dat ik later muzikant wilde worden. Het was niet ver weg voor mij, omdat ik in mijn directe omgeving zag dat het ook echt kon lukken”, vertelt hij.

Zijn vader gaf hem gitaarles en daarna heeft hij nog les gehad van verschillende docenten. ,,Ik heb er ooit ook over nagedacht om te drummen, maar gitaar was een optie die dichterbij lag. Door het hele hele huis lagen gitaren en ik vond het leuk om samen met mijn vader te spelen.”

OPLEIDING Na de basisschool ging Michael naar de havo voor muziek en dans, een middelbare school die bij het Rotterdams Conservatorium aangesloten is. De traditionele schoolvakken werden versimpeld en er werd veel aandacht aan muziek en kunst besteed. ,,Je zit met allemaal mensen in de klas die hetzelfde willen en dat vond ik heel inspirerend”, vertelt hij. Na de middelbare school ging hij naar het conservatorium, waar hij gitaar studeerde.

WERK Terwijl de gitarist nog op het conservatorium zat, begon hij al voor verschillende opdrachtgevers gitaar te spelen. ,,Het duurt lang om een netwerk op te bouwen waarin je bekend staat om wat je doet en om welke kwaliteiten je hebt. Het is geen traditioneel werk waarbij je op een vacature kunt reageren.”

GITAAR SPELEN Michael wordt nu ingehuurd door verschillende mensen om gitaar te spelen. ,,Soms om live te spelen voor artiesten, bands, theaterprojecten of kortlopende tours, maar soms ook voor studiowerk. Dan word ik door een producer gebeld om iets in te spelen voor een single of album.” Hij houdt zich vooral bezig met lichte muziek: ,,Singer-songwriter, pop, americana, country en af en toe theater en kleinkunst zijn de dingen waar ik me het meeste mee bezig houd.”

ARTIESTEN Hij vindt het niet meer spannend om op het podium te staan: ,,Als het je werk is en je het meerdere keren per week doet, dan wen je er wel aan. Dat is ook een aspect van professioneel muzikant zijn: mensen weten wat ze aan je hebben. Je bent goed voorbereid en je gaat niet kapot van de zenuwen.” Hij heeft met meerdere bekende artiesten uit de popwereld op het podium gestaan: Xander de Buisonjé, Leona Philippo en Nikki van Idols. Tegenwoordig begeeft hij zich meer in de theaterwereld.

MUZIEK MAKEN Naast gitaar spelen, produceert en schrijft Michael ook zelf liedjes. ,,Ik doe dat vaak samen met andere mensen omdat ik dat nog aan het ontwikkelen ben. De eerste jaren heb ik me echt gefocust op gitaar spelen, maar produceren en liedjes schrijven sluipen er in.” Hij vertelt dat hij zijn inspiratie overal vandaan haalt: ,,Ik haal het uit alles dat ik hoor, zie en voel.”

MUZIEKSCHOOL BAARN Sinds ongeveer zeven jaar is Michael ook verbonden aan Muziekschool Baarn. Hij geeft twee keer in de week les aan leerlingen van alle leeftijden: ,,De jongste was een jaar of 7 en de oudste 75.” Hij vindt het leuk om zijn liefde voor gitaar aan andere mensen over te geven: ,,Het leukste is als je ziet dat het kwartje valt en dat ze denken ‘dit is echt een leuke hobby’. Ook bij de oudere leeftijden is het mooi om te zien dat ze beter worden en echt gemotiveerd zijn.”

CORONA Ondanks corona gaan de lessen aan de Muziekschool Baarn door, er wordt goed rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. ,,Ik ben heel blij dat dat wel door kan gaan, want qua optredens ligt het helemaal stil. Veel organisatoren nemen geen risico’s en plannen de rest van het jaar niets. De creatieve sector wordt hard geraakt omdat je altijd te maken hebt met publieke bijeenkomsten en die gaan allemaal niet door.”

TOEKOMST ,,Natuurlijk vind ik de grote optredens die ik heb gedaan heel vet. Ik heb in de meeste grote zalen gestaan zoals de AFAS Live, het Gelredome en Carré. Maar, het mooiste vind ik in de studio zitten en echt met andere muzikanten creëren, iets moois maken dat er nog niet was. Ik zou niets liever willen dan dat”, vertelt Michael enthousiast. Vroeger had Michael grote dromen zoals op tour gaan, maar nu zijn zijn dromen kleiner: ,,Ik wil graag stappen zetten in het schrijven van eigen muziek en ik wil gewoon gitaar blijven spelen”, besluit Michael Rothuizen zijn verhaal.

door Suzanne Vink