Voor volgend jaar is er wel een contract en wordt op 1 juli afgetrapt met Bryan Ferry. Paleiseigenaar Ton Meijer vertelde vorige week tijdens een inspraakavond bij de gemeenteraad van Baarn dat hij verschillende opties overhoudt voor de toekomst. Tussen de regels klonk door dat hij niet zo’n voorstander is van de bouw van de enorme zittribunes in de voortuin. De vrachtwagens die voor de aan- en afvoer moeten zorgen, rijden ook nog eens de bestrating kapot.

WATERPARTIJ Het renovatieplan voorziet straks ook in het opknappen van de tuin en het maken van een forse waterpartij. Belangrijk is dat de MeyerBergman Erfgoed Groep hooguit twaalf van dit soort evenementen met versterkte muziek mag organiseren. Het concept van Made by Holland wil ook soms gebruik maken van zo’n evenement. Dan moet er gekozen worden.

VERPLAATSEN Verplaatsing naar de achtertuin is niet mogelijk. De natuurwaarden worden daar zo belangrijk geacht dat er hooguit enkele keren per jaar iets geheel op maat kan worden georganiseerd op en rond de vijver.

Uit de inspraakreacties bleek dat een deel van de buren en natuurorganisaties problemen heeft met de grote evenementen. Ook in het eindadvies van de klankbordgroepen klonk de roep om de evenementen beter vast te leggen. Volgens Maya Meijer-Bergmans zijn de evenementen geen doel maar een middel om Soestdijk bekend te houden onder een grote doelgroep.

De toekomst zal uitwijzen hoe het precies gaat lopen en vooral wanneer. De bestemmingsplanprocedure is pas net gaan lopen. Woensdag is het echte debat in de gemeenteraad. De verwachting is dat er de nodige inspraakreacties (lees bezwaarschriften) komen die allemaal beoordeeld moeten worden. Wanneer ook de Raad van State nog om een definitief oordeel wordt gevraagd, ben je snel twee jaar verder.

Om toch een vleugje Royal Park te proeven, net in de week dat de concerten gehouden zouden worden, trad gisteren Racoon op. Niet buiten in de tuin voor 5.000 bezoekers maar binnen in de historische stuczaal. Een onbekend aantal mensen kocht een kaartje om thuis voor de televisie het concert via een livestream te bekijken. Als extraatje was er een chatmogelijkheid om vragen te stellen en bestond het voorprogramma uit een virtuele rondtoer door het paleis. Agentsafterall, de organisator van Royal Park Live, heeft de meeste optredens van de artiesten van 2020 door kunnen schuiven naar 2021. Met Nile Rodgers & CHIC is de organisatie nog in gesprek om een datum in 2021 te vinden.

OPTREDENS De volgende optredens staan vast voor 2021: Donderdag 1 juli - Bryan Ferry. Zaterdag 3 juli - De Dijk/Paul de Munnik/Van Dik Hout. Zondag 4 juli - Jamie Cullum. Vrijdag 9 juli - Racoon en zaterdag 10 juli - Van Morrison. In voorgaande jaren gaven onder meer Sting, Jack Johnson, BLØF, Racoon en Anouk uitverkochte concerten.

door Eugene Leenders

Royal Live Park, Jessie Kamp
Foto: Royal Live Park, Jessie Kamp
Racoon gisterenavond in de statige Stuczaal van Soestdijk.