[BAARN] ,,Ik denk dat we met het team de Havo de afgelopen acht jaar goed hebben neergezet. Daar ben ik trots op." Op 1 augustus gaat Annelies Dirks (63) met vervroegd pensioen als afdelingsleider van de Havo op Het Baarnsch Lyceum (HBL). Sinds 2012 is ze verantwoordelijk voor Havo-bovenbouwafdeling. Anno 2020 behoort de Havo van HBL qua slagingspercentages tot de 5% van de beste scholen in Nederland.


,,Ik kies er, vanwege mijn gezondheid, zelf voor om eerder met pensioen te gaan. Het ligt zeker niet aan het werk, want dat is prachtig. Donderdagavond hadden we diploma-uitreiking. Ik heb toen een Cruijffiaanse wijsheid genoemd: 'Ik hou van werken, zolang het werken is waarvan ik hou'. Ik wens dat mijn leerlingen ook toe, dat ze kunnen kiezen voor werk wat dicht bij hun hart ligt", legt de inwoonster van Soest uit. Annelies Dirks is ruim twintig jaar verbonden aan Het Baarnsch Lyceum. In eerste instantie als docent lichamelijke opvoeding.

HAVO In 2004 werd ze coördinator bovenbouw en in 2012 afdelingsleider Havo. Daarnaast is zij ook altijd les blijven geven. De laatste jaren deed ze de begeleiding van de profielwerkstukken van de Havoleerlingen. ,,Ik heb destijds gekozen voor Het Baarnsch Lyceum vanwege de omgeving, het sportcomplex en de status van het vak lichamelijke opvoeding op de school."

Als ik de stelling 'Wie bij Dirks moest komen, had een probleem' aan haar voorleg, begint ze te lachen. ,,Dan had die leerling geen probleem met mij, maar waarschijnlijk met een docent. Een probleem dat hij of zij bovendien zelf had veroorzaakt. Als leerlingen werden weggestuurd uit een les, kwamen ze automatisch bij mij terecht. Ik ging altijd het gesprek aan. Ik ben niet van het straffen, wel van het gesprek. Dat reflecteren op hun gedrag werkte bij de meeste leerlingen goed."

TROTS Dirks is trots op haar (oud-)leerlingen en collega's. ,,We hebben bij de start van de Havo in 2012 een kijkwijzer ontwikkeld, waarin typerende kenmerken van de havo-leerling staan. Hierdoor kunnen veel leerlingen een bewuste keuze maken voor hun vervolgopleiding. Omdat ze leren wat voor persoonlijkheden ze zijn en waar ze goed in zijn. Daar steken we op in. Ook stimuleren we leerlingen om stages te gaan lopen om te ontdekken wat ze willen. Zoals Bernadette Keizer en Suzanne Vink bij de Soester en Baarnsche Courant."

AFSCHEID De coronamaatregelen houden afscheidsbijeenkomsten tegen. ,,Komende week neem ik afscheid van het team. Van het management in het nieuwe schooljaar. Maar we houden het klein." HBL-rector Henk van Ommen noemt Dirks een afdelingsleider van kansen geven, aanspreken, durven en van lef hebben. Annelies Dirks wil na haar afscheid verhuizen naar het zuiden des lands om dichter bij haar oudste dochter te wonen die een jong gezin heeft. ,,Ik moet daar een nieuw leven opbouwen en hopelijk een leuke oma zijn die bovendien dichtbij woont voor mijn kleinkinderen. En verder heb ik natuurlijk heel veel kennis over de Havo. Dat wil ik niet verloren laten gaan. Ik ga nadenken hoe ik die kennis wil inzetten." Dirks vertrekt na een schooljaar waarin 100% van de examenkandidaten is geslaagd.


door Christine Schut