Fractievoorzitter Rik van Hardeveld (CDA) gooit er nu een hele andere optie in. Is het ook mogelijk dat in Paleis Soestdijk een voorziening komt, die theaters In Baarn en Soest overbodig maken. Een gedurfd idee dat tot nadenken stemt. Ook het moment is bijzonder. Volgende maand moet de gemeenteraad beslissen over de toekomst van paleis en landgoed. 

Wethouder Erwin Jansma zei, in een eerste reactie, te verwachten dat de MeyerBergman Erfgoed groep (MBE) wel snel contact zou zoeken. Ze zitten nog met een flink tekort op de begroting dat ze nu voor eigen rekening moeten nemen.Volgens Hardeveld is het idee alleen levensvatbaar als de gemeenten Baarn en Soest zeggenschap krijgen over het het (mede)gebruik van het auditorium. Daar lijkt de schoen direct te wringen. MBE heeft al eerder het aanbod gedaan om waar nodig het amfitheater of auditorium beschikbaar te stellen in geval er onvoldoende capaciteit is in Baarn of Soest. De primaire functie van het auditorium is zakelijke ontvangsten in het kader van het Made by Holland programma. 

Dat mag geen gevaar lopen en dat lijkt bij voorbaat op gespannen voet te staan met een goede programmering van theaterprogramma’s voor Baarn en Soest. Een woordvoerder van het paleis: ,,Uiteraard is de belangrijkste voorwaarde dat de raad in juli akkoord gaat met het voorontwerp bestemmingsplan. Wij voeren graag het gesprek hoe we lokale cultuur kunnen ondersteunen.” Baarn worstelt met de toekomst van een theater in het dorp. De Speeldoos moet gerenoveerd worden waardoor ook de bibliotheek daar kan worden ondergebacht. Dat kost minimaal vier miljoen euro. Nieuwbouw in het centrum kost minimaal tien miljoen euro. In de plannen voor het paleis wordt het zwembad aan de achterkant afgebroken en komt er een half ondergronds auditorium voor terug.

door Eugene Leenders