Sinds november 2019 zijn de woningen in de zogenoemde Elly J. Meijertuin in Baarn in de verkoop. De makelaars hebben daarna diverse gesprekken met aspirant kopers gevoerd. Nu blijkt dat er te weinig belangstellenden zijn die een koopcontract willen tekenen. De projectontwikkelaar wilde dat minimaal 70% in de voorverkoop was verkocht. Dat is niet bereikt. 

Concreet betekent dit dat de aannemer niet gaat starten met de bouw. Inmiddels is besloten om het hele woningbouwplan 'on hold' te zetten. De Baarnse gemeenteraad zal daar niet rouwig om zijn. De politiek was er vanuit gegaan dat er koopwoningen in de prijsklasse van drie tot vier ton zouden komen. 

Het gaat om gemeentegrond die verkocht is aan een ontwikkelaar. Met name op die eigen grond ziet Baarn graag betaalbare woningen verrijzen. Jammer is ook dat met de kennis achteraf de activiteiten van Lokaal-O gewoon door hadden kunnen gaan. 

Omdat de bouw zou starten werden alle activiteiten overgeheveld naar het voormalige jeugdcentrum De Boemerang. Inmiddels maakt Lokaal-O zich op voor een tweede verhuizing naar het Poorthuis. Het project maakt onderdeel uit van het plan, de tuinen van Noord. Er is een tweede locatie op het terrein van de voormalige Montinischool. 

De Drakentuin bestaat uit 29 woningen verdeeld over 2 gebouwen. De Oranjerie met 9 koop- en 12 huurappartementen en Het Koetshuis met acht rug aan rug koopwoningen. Het is nog niet duidelijk of het stopzetten van de bouw van 13 dure huizen gevolgen heeft voor het andere plan. Er was veel werk gemaakt van het verkoop met een speciale website met een video impressie van de buurt. Ook konden woningkopers goedkoop zonnepanelen aanschaffen. 

Bij het project staat nog steeds het enorme bord dat de woningen te koop zijn. Op de website wordt inmiddels gemeld dat de verkoop niet doorgaat. Dat betekent dat de mensen die intekenden, op zoek moeten naar een ander huis.

door Eugene Leenders