Het begon voor Joaquín allemaal toen hij op de basisschool zat: ,,Samen met mijn vrienden maakten we een eigen, amateuristische, speelfilm die we op het YouTube kanaal van een vriend van mij hebben gezet”, vertelt hij. Hij vond dat zo leuk, dat hij ook zijn eigen kanaal aanmaakte: ,,Het is echt als hobby begonnen. Ik maakte video's over van alles: van het WK voorspellen tot video's waar we zelf aan het voetballen zijn."

YOUTUBE KANAAL Nog steeds plaatst Joaquín elke week een video op zijn YouTube kanaal 'YoJoa'. De afgelopen 3,5 jaar is het hem al gelukt om ruim 55.000 abonnees te krijgen. ,,Ik maak vooral comedy. Ik geef bijvoorbeeld grappig commentaar op tv-programma's. Ik denk dat mensen mijn filmpjes leuk vinden omdat ik droge humor heb en omdat ik unieke video's maak. Veel mensen maken nu vlogs waarbij ze filmen wat ze de hele dag doen, maar dat past niet bij mij. Ik vind het niet zo boeiend om te laten zien dat ik naar de supermarkt ga of de vaatwasser uitruim bijvoorbeeld." De ideeën voor de video's verzint hij helemaal zelf: ,,Elk moment kan er wel een idee in me opkomen en soms haal ik mijn inspiratie uit Amerikaanse YouTubers."

NAAR ITALIË VOOR EEN PIZZA Joaquín gaat letterlijk en figuurlijk grenzen over voor zijn video's. Hij is bijvoorbeeld een keer naar Rome gevlogen om daar een pizza te eten: ,,Ik denk dat dat mijn favoriete video is", lacht hij. Samen met een vriend vond hij goedkope vliegtickets naar Rome en bedacht hij dat hij naar Italië wilde voor een Italiaanse pizza. ,,Speciaal voor de video zijn we dertig uur in Rome geweest."

HOBBY ,,Ik vind het hele proces van film maken heel leuk om te doen: het concept verzinnen, een script schrijven, filmen en de montage. Ik doe het allemaal al sinds ik twaalf ben en ik ben nog steeds elke keer trots als ik het eindproduct zie", vertelt Joaquín enthousiast. Hij krijgt vaak positieve feedback van zijn kijkers: ,,De waardering die je terugkrijgt maakt het leuk, daar doe ik het voor."

BEKEND Door zijn video's heeft Joaquín veel fans gekregen en hij heeft al meerdere keren een meet-and-greet gehouden waarbij hij ook handtekeningen uitdeelt en op de foto gaat met kijkers. ,,De eerste keer dat ik herkend werd en mensen met me op de foto wilden, was heel speciaal." Zijn favoriete meet-and-greet was toen hij samen met een aantal andere YouTubers een route uitstippelde met de trein door Nederland, zodat hij op treinstations door het hele land zijn kijkers kon ontmoeten. ,,Er kwamen meer dan honderd mensen per station, dat was echt super gaaf."

FANS VOOR DE DEUR Maar, de bekendheid heeft ook een aantal nadelen: ,,Ik krijg regelmatig haatreacties. In het begin vond ik dat wel lastig, maar nu geef ik er niet zoveel aandacht meer aan, ze kennen me toch niet echt." Ook heeft Joaquín een keer fans gehad die voor de deur stonden: ,,Dat vond ik ook niet heel fijn. Thuis is een plek waar je je veilig voelt en privacy hebt, als er dan mensen voor de deur staan is dat wel gek."

EIGEN BEDRIJF Vorig jaar heeft Joaquín zijn middelbare school afgerond en hij heeft op dit moment een tussenjaar. Hij houdt zich bezig met YouTube en daarnaast is hij een eigen bedrijf gestart. Zijn manager, die hij heeft voor zijn YouTube kanaal, heeft hem geïnspireerd: ,,Hij vertelde mij dat ik wel talent had om meer filmklussen te gaan doen, naast mijn eigen video's. Dat leek mij ook een goed idee omdat ik wel aan vernieuwing toe was." Hij maakt promotievideo's met zijn bedrijf Graphicks voor allerlei soorten ondernemingen die ze op hun website of social media kunnen zetten.

STUDIE In september is zijn tussenjaar voorbij en begint hij met de studie Creative Business op de Hogeschool Utrecht. ,,Het wordt weer even wennen om naar school te gaan, maar ik heb er heel veel zin in. Het is een hele creatieve opleiding en internationale opleiding en ik hoop het te kunnen combineren met mijn YouTube kanaal en mijn eigen bedrijf. Ik denk dat dat wel moet lukken."

TOEKOMST ,,Ik ga me de komende vier jaar vooral focussen op de combinatie tussen mijn opleiding en mijn bedrijf. YouTube wil ik erbij blijven doen, maar dan vooral als hobby", vertelt hij. Zijn droom is om zijn eigen bedrijf uit te breiden, maar hij sluit niet uit dat hij in de toekomst misschien iets heel anders gaat doen: ,,Mijn interesses willen nog weleens veranderen. Ik wil gewoon dingen blijven doen die ik leuk vind", besluit Joaquín Rinsma zijn verhaal.

door Suzanne Vink