Hoe gaat het met u?

Het gaat uitstekend. Ik kan niet anders zeggen. Gelukkig ook met de mensen in mijn omgeving.

Wat mist u in coronatijd?

We zouden 15 maart met Artoni ons voorjaarsconcert geven. Op 12 maart was de persconferentie waarin allerlei beperkende maatregelen werden afgekondigd. Dat betekende voor mij omschakelen. We hadden er zolang aan gewerkt. En we hadden een meisje van zestien als solist. Dan zeg je niet snel 'we doen het niet'. Maar als voorzitter van Artoni heb ik helaas moeten besluiten het concert af te gelasten. We hopen het concert alsnog te kunnen uitvoeren op 25 oktober. Wederom met violiste Dasha Serck. Zij heeft onlangs de eerste prijs gewonnen bij een jeugdconcours.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor uw werk?

Geen enkele. In zit in de financiële dienstverlening, we gaan gewoon door. Het is even wel iets rustiger geweest, maar ondernemers moeten toch elke drie maanden hun btw-aangifte doen. En burgers moeten belastingaangifte doen. Ik heb wat dat betreft geen last van de coronacrisis, daar ben ik blij mee. Als ik zou willen, kan ik stoppen met werken, ik ben bijna 67. Maar daar heb ik geen zin in. Zonder mijn werk, zou de coronatijd een lastige periode zijn. In het begin heb ik wel meer vanuit huis gewerkt, maar nu ga ik weer naar kantoor.

Wat gaat u als eerste doen als alles weer is als vanouds?

Voor de zomer verandert er denk ik niet veel meer. We zouden begin september een voorstelling verzorgen tijdens het Cultureel Festival. Dat is nu verplaatst naar een jaar later. We konden tot kortgeleden niet bij elkaar komen om te musiceren. Na de vakantie gaan de voorbereidingen voor ons concert eind oktober beginnen. Ook al zegt de premier dat we weer alles mogen, dan nog kunnen we niet meteen spelen. Dat vergt voorbereidingen.

Hoe gaat u om met de richtlijnen van de overheid?

Artoni moet zich houden aan de richtlijnen. Persoonlijk ben ik een stuk losser. Ik probeer zelf na te denken over de risico's en handel naar gelang. Wat ik het ergst vind is de grote mate van angst die is ontstaan onder de bevolking. Een deel daarvan is ongefundeerd. Mensen worden in angst gehouden doordat ze niet voldoende worden geïnformeerd. Dat vind ik een kwalijke zaak. Je maakt zoveel kapot aan intermenselijke relaties en vertrouwen in elkaar en in de overheid. We weten nu meer dan zes of zeven weken geleden. Virussen zijn er altijd geweest en daar zijn altijd mensen aan doodgegaan.

Kent u mensen die corona hebben of hebben gehad?

Alleen Antoine, de man van Ewa Maria Wagner.

Bent u andere dingen gaan doen dan normaal omdat u meer aan huis was gekluisterd?

Ik speel in drie orkesten. Daarvoor ben ik drie avonden per week weg. Dat viel ineens weg. Ik had zomaar vrije avonden. Ik heb ergens een ongeschreven lijstje voor wat ik ga doen als ik met pensioen ben. Daar ben ik mee begonnen. Dat gaat vooral om archiveren, opruimen en ordenen. Maar ik kom daar nu al niet meer aan toe. En ik heb meer geslapen. Dat was vast niet slecht.

Heeft u nog vakantieplannen?

Nee. Ik zou met een projectorkest naar Berlijn gaan om werken van Tsjaikovski uit te voeren. Dat is helaas in een vroeg stadium afgelast. Misschien ga ik nog wandelen in de bergen. Maar Nederland is ook mooi, dat geldt ook voor mijn achtertuin.

Hoe gaan de komende weken eruit zien?

Ik hoop op een verschil met de afgelopen weken, maar ik denk het niet.

Zijn er positieve dingen die u meeneemt uit deze crisistijd?

Ja. In het begin vond ik het heerlijk niet te hoeven jachten. Maar dat gevoel was na een paar weken weg. We leven nu eenmaal in deze wereld. Ik heb wel geleerd dat ik, onder alle omstandigheden, mijn echte vrienden het meest mis. Ik heb overigens mijn echte vrienden wel goed leren kennen. Ik ben blij dat ik nu weer mensen kan ontmoeten.

Wilt u nog iemand een hart onder de riem steken?

Alie Groen, de dirigent van Artoni. Zij is erg getroffen door de corona. Ze kon van het ene op het andere moment als dirigent niets meer. Ze heeft geprobeerd er nog wat van te maken op de digitale manier. Zo heeft ze op digitale wijze hoboles gegeven aan kinderen in Venezuela. Ik heb daar filmpjes van gezien. Ze hebben daar bijna niets, maar die kinderen zitten met overgave te spelen op een goed niveau.

Heeft u tot slot nog een advies voor de inwoners van de gemeente Baarn?

Ik vind dat de Baarnaars goed zijn omgegaan met het geheel. Er bleef een ontspannen sfeer hangen in het dorp. Dat heb ik als prettig ervaren. Ook de afgelopen weken waren, mede hierdoor, prettig.

Mijn kinderen zijn hier geboren. In 2000 zijn mijn vrouw en ik verhuisd uit Baarn. Sinds drie jaar ben ik weer terug. Ik heb sindsdien nieuwe vrienden gemaakt. Ik kan alleen maar concluderen dat het goed vrienden maken is in Baarn.

door Christine Schut