Marijke Helwegen is duidelijk onder de indruk van het probleem van Marieke van Poorten.
Marijke Helwegen is duidelijk onder de indruk van het probleem van Marieke van Poorten. Christine Schut

Marijke Helwegen op pad als ombudsvrouw: ‘Dit is echt heel gevaarlijk’

11 november 2020 om 20:08 Maatschappelijk

BAARN De Baarnsche Courant heeft Marijke Helwegen bereid gevonden om als ombudsvrouw voor de abonnees van de Baarnsche Courant op te treden. Iedereen die abonnee is van de Baarnsche Courant, kan gebruik maken van haar diensten. Marieke van Poorten uit Banckertlaan is de eerste Baarnse die gebruik heeft gemaakt van de diensten van Marijke Helwegen.

Ze mailde de redactie: ,,Ik heb een hulpvraag over een probleem in onze steeg. Als ik vanuit mijn achtertuin naar de straat wil met mijn fiets, moet ik door deze steeg. Als het heeft geregend ligt aan het eind van de steeg een enorme plas. Daar zijn de tegels verzakt. Het is dus erg gevaarlijk, vooral in het donker. De steeg is niet verlicht.”

PEILSTOK Marijke Helwegen popelde om de helpende hand te bieden. Gewapend met peilstok en rubberen laarzen ging de kersverse ombudsvrouw poolshoogte nemen. Cameraman Peter Tijssen legde alles vast. Marieke van Poorten legde duidelijk uit wat het probleem is. ,,Ik loop hier al heel lang mee. Het probleem is een jaar of twaalf geleden begonnen. Sindsdien is de steeg langzaam slechter geworden. Niemand voelt zich verantwoordelijk, niemand doet er wat aan. Ik heb de gemeente gebeld, daar zeggen ze dat we het zelf moeten oplossen. Ik heb geprobeerd met mensen hierover in gesprek te gaan, maar het lastig iedereen op één lijn te krijgen”, aldus de Baarnse die al bijna veertig jaar in haar huidige woning woont waarvan ze de eerste bewoner is. ,,De hele wijk rijdt hier namelijk door de steeg. Het zou fijn zijn als het probleem voor de winter is opgelost. Ik ben al een paar keer gevallen met mijn fiets.”

Het zou fijn zijn als het probleem voor de winter is opgelost. Ik ben al een paar keer gevallen met mijn fiets

PLAS Omdat het de dagen voorafgaand aan het bezoek flink heeft geregend, is het probleem, voor zover zichtbaar, meteen duidelijk. Een grote plas middenin de steeg. Het verraderlijke is dat niet te zien is wat er onder de waterspiegel is. Wie een glad wegdek verwacht, komt bedrogen uit. Het blijkt een, vermoedelijk verstopte, afvoer waar omheen tegels liggen die zijn verzakt. Marijke stapt dapper in de plas en gaat bijna onderuit. Met haar peilstok komt ze tot de conclusie dat de plas acht centimeter diep is. Ze is duidelijk onder de indruk.

,,Maar dit is heel gevaarlijk, daar moet iets aan worden gedaan”, roept de mediapersoonlijkheid uit. Voor de camera doet ze een oproep aan ‘iemand die wil helpen’. Bijvoorbeeld een stratenmaker uit Baarn. Wie dit wil oplossen, kan mailen naar baarnschecourant@bdu.nl 

REACTIE GEMEENTE BAARN De redactie heeft de gemeente Baarn gevraagd wie verantwoordelijk is om dit probleem op te lossen. ,,De gemeente is niet verantwoordelijk voor de brandgang/steeg achter de huizen aan de Banckertlaan. Dit particuliere woningen, dus ook niet van een woningbouwvereniging. Het is dus aan de verschillende pandeigenaren om in overleg de steeg in te richten/te onderhouden”, meldt een woordvoerder van de gemeente.

AANMELDEN U kunt uw probleem of hulpvraag mailen naar baarnschecourant@bdu.nl Als wij uw hulpvraag selecteren, komt Marijke met een redacteur van deze krant bij u langs om het probleem te inventariseren. Vervolgens gaan we onderzoeken wie het probleem voor u zou kunnen oplossen.

door Christine Schut

Marijke en Marieke bereiden zich voor op het locatiebezoek. Peter Tijssen legt alles vast.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie