[BAARN] You Are My Sunshine, een non-profit organisatie van Bas Spikman en Jessica Sun uit Baarn, neemt zaterdag 18 juli een videoclip op in Baarn. Ze zoeken nog figuranten. De organisatie zet zich in voor een beter aanbod van techniek en technologie, speciaal voor meisjes.

SPEELGOED ,,Bas en ik hebben twee dochters van vijf en drie jaar”, vertelt Jessica Sun. ,,We merken dat er weinig speelgoed is voor meisjes die hun talent voor technologie stimuleren. Het meeste speelgoed voor meisjes heeft te maken met uiterlijk of met poppen. Ook in kinderboeken zie je de stereotypes terug: de moeder is thuis, de vader werkt en meisjes hebben weinig invloed op het verhaal en wachten op de prins op het witte paard.” Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het genderspecifieke speelgoed er op jonge leeftijd al voor zorgt dat meisjes een achterstand oplopen op het gebied van ruimtelijk inzicht. Als jongens en meisjes geboren zijn, is dit op hetzelfde niveau, maar tussen de zes en acht jaar is er al een verschil te zien en dat heeft te maken met opvoeding en speelgoed.

TECHNOLOGIE ,,We vinden het zonde dat meisjes met talent voor technologie niet genoeg gestimuleerd worden. En dat is niet het enige: Nederland heeft een groot tekort aan technici, terwijl technologie steeds belangrijker wordt. Je ziet technologie overal om ons heen”, zegt Jessica. Ze benoemt ook dat het belangrijk is dat de technologische wereld diverser wordt. ,,Op dit moment wordt technologie voornamelijk vormgegeven door mannen. Daar schuilt een gevaar in, omdat daardoor genderbias ontstaat: onbewust worden vrouwen anders beoordeeld dan mannen.”

YOU ARE MY SUNSHINE Jessica en Bas wilden er iets aan gaan doen en hebben daarom You Are My Sunshine opgericht. De organisatie richt zich op de doelgroep tussen drie en zeven jaar en heeft drie initiatieven gestart om meisjes te stimuleren meer met technologie te doen, passend bij hun belevingswereld. Als eerste hebben ze een abonnementenbox gestart: ,,Hierin zitten experimenten die ze kunnen doen, die echt gericht zijn op meiden. Denk aan een lavalamp maken bijvoorbeeld. We willen vooral dat meisjes niet hoeven te kiezen tussen ‘het zijn van een roze prinses’ en science, maar dat het te combineren is.” Het tweede initiatief is een rolmodelnetwerk van vrouwen die bezig zijn met technologie. Meisjes kunnen de vrouwen vragen stellen en ze kunnen samen op onderzoek uit met het rolmodel. Als laatste gaat de organisatie prentenboeken schrijven en uitgeven, met meisjes in de hoofdrol die door durven te vragen en geïnteresseerd zijn in technologie. ,,We willen het aanbod diverser maken.”

VIDEO Om meer aandacht te krijgen voor het initiatief, gaat You Are My Sunshine een video maken. ,,In deze video willen we op een ludieke manier laten zien hoe de wereld ook kan zijn: meisjes in een meisjeswereld en ondertussen bezig met techniek en technologie.” Ze willen met de video de boodschap de wereld in sturen en ze hopen ook partners binnen te halen. In de video zullen Koningsdag marktkraampjes te zien zijn waar meisjes dingen verkopen die ze zelf hebben gemaakt. Jessica: ,,Denk bijvoorbeeld aan een eenhoorn uit een 3D printer of een zelfgemaakte constructie om de hond eten te geven als er niemand thuis is.”

FIGURANTEN You Are My Sunshine zoekt nog figuranten. Er wordt een feestelijke Koningsdagsetting gecreëerd: iedereen wordt daarom verwacht om in oranje kleding te komen en alle oranje versiering is welkom. Er wordt rekening gehouden met de coronarichtlijnen van het RIVM: er wordt 1.5 meter afstand gehouden, er is handgel aanwezig en het is buiten. Opgeven kan via de site www.youaremysunshine.nl/video! en de opnames vinden plaats op 18 juli, van 13.00 tot 15.00 en de locatie is Steijnlaan 7, in Baarn.


door Suzanne Vink

bas spikman
Foto: bas spikman
logo van het bedrijf