Recreëren in het prachtige poldergebied vindt hij prima. Maar zwemmen? Nee, daar is het water gewoon niet schoon genoeg voor. ,,Omdat er veel in gezwommen wordt lijkt het zwemwater, maar niets is minder waar”, zegt Rob Metz. ,,Bij de fietsbrug tussen Soest en Amersfoort zijn er twee afvoerpunten in de rivier van rioolzuiveringsinstallaties. En dat water mag dan wel goed gezuiverd zijn door het waterschap, er zitten nog wel degelijk bacteriën en dus ziektekiemen in.”

WEINIG OPTIES Ga niet in de Eem zwemmen, luidt de oproep van de burgemeester. ,,Want het brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee, los van de beroepsvaart en de kanten die niet zijn ingericht op zwemmers. Ik zou zelf niet gaan zwemmen tussen twee uitlaten van rioolzuiveringen.”

Check de website zwemwater.nl om te zien welk natuurwater wel geschikt is om te zwemmen, adviseert hij. Daaruit blijkt dat voor Soesters alleen het natuurbad Overbos in Hoevelaken en het Henschotermeer in Woudenberg relatief in de buurt liggen als goedgekeurde locaties. Het houdt dus niet over qua zwemopties, temeer omdat de buitenbaden in Baarn en Amersfoort nog gesloten zijn.

Wie besluit wel te gaan recreëren aan de rivieroever en daarbij een frisse duik weerstaat, drukt hij op het hart om de anderhalve meter regel te respecteren. ,,Er is ruimte genoeg en afstand is heel bepalend in het wel of niet verspreiden van het virus.”

GROOT DILEMMA Ook jongeren van onder de achttien jaar (voor wie de afstandsregel op scholen vanaf 1 juli niet meer geldt) adviseert hij niet te dicht op elkaar te zitten. Het werken met cirkels in het gras, zoals in parken in grote steden gebeurt, overweegt hij niet.

De Soester boa’s zullen de regels blijven handhaven, al ziet Metz hier een groot dilemma in. ,,Er is veel meer mogelijk, de spelregels zijn gemakkelijker geworden. Maar aan de andere kant is de anderhalve meter nog wel belangrijk. Het virus is er nog. Dat is best ingewikkeld. Het is nu even afwachten hoe de versoepelingen in de noodverordeningen worden verwerkt.”

door Hans Veltmeijer