PROJECT Het project 'Plastic Soep Is Troep' is gestart door Alrieke Tillema, van Stichting Happy Kids - Happy People, en Sylvia van Ravenzwaaij. Alrieke: ,,We vinden de plastic soep en klimaatverandering erg belangrijke thema's. Iedereen is er verantwoordelijk voor. Niemand kan de wereld alleen redden, maar met z'n allen wel." Sylvia vertelt hoe ze op het idee kwam: ,,Ik zag dat Chanel een modeshow deed met plastic. Zoiets kan in Baarn natuurlijk ook!"

PLASTIC OPRUIMEN Alrieke vertelt dat ze hoopt dat kinderen hun eigen gedrag gaan aanpassen. ,,Als je bij kinderen al begint, kunnen we dit probleem echt aanpakken." Sylvia zegt dat ze de kinderen willen leren dat je afval niet op straat moet gooien, maar dat je er leuke dingen mee kunt maken zoals kunst en dat je het anders in de prullenbak gooit.

Voordat het knutselproject begon, hebben Alrieke en Sylvia de kinderen ook veel geleerd over het thema: ,,We hebben films laten zien en boeken voorgelezen over de plastic soep. We hebben het op een speelse en laagdrempelige manier gebracht en dat heeft effect. Sommige kinderen spreken nu zelfs hun ouders aan of rapen plastic van de straat."

PLASTIC KUNST De kinderen hebben plastic verzameld in het bos, in de Pekingtuin, bij hun huis of in het centrum en namen het mee naar de knutselmiddagen, waar vrijwilligers ze hielpen. Met blikjes, zakken en verpakkingen hebben de kinderen allerlei kunstwerken gemaakt. ,,Dat is het mooie van kunst: er zijn geen geschreven regels en daardoor hebben de kinderen prachtige dingen gemaakt."

SPEURTOCHT De kinderkunst zou eerst worden geëxposeerd in de kelder van de bibliotheek, op 13 maart, maar op het allerlaatste moment ging dat niet meer door vanwege corona. Alrieke: ,,We waren erg bang dat het project in de soep zou lopen, terwijl we het erg belangrijk vinden dat het werk van de kinderen gezien wordt. Maar, Kitty de Vries, van Uniek Baarn, kwam met een goed idee: een speurtocht, geïnspireerd door de knuffelberenjacht." In etalages van 39 winkels hangen nu plastic kunstwerken. Alrieke: ,,Ondanks corona kan dit gewoon. Mensen kunnen twee weken lang, 24 uur per dag naar de expositie komen kijken en daardoor wordt het niet te druk." Sylvia vertelt dat de speurtocht veel voordelen heeft: ,,Meer mensen bezoeken het centrum, de kinderen kunnen hun creativiteit kwijt, kinderen hebben een leuke speurtocht en wij kunnen een boodschap delen."

OPENING De speurtocht werd geopend door een lint met plastic troep door te knippen. De opening werd niet groot aangekondigd, om te voorkomen dat er te veel bezoekers kwamen. De speurtocht is te vinden op de website www.happykids-happypeople.nl en op Facebook. In elke etalage waar plastic kunst hangt, is een letter te vinden en alle letters vormen samen een zin.

De uitkomst kan worden opgestuurd en van alle inzendingen worden drie kinderen gekozen die een knutselpakket cadeau krijgen. ,,Wij hopen dat veel mensen de speurtocht gaan doen, we zijn er erg trots op", aldus Alrieke Tillema en Sylvia Ravenzwaaij.

door Suzanne Vink