Marjolijn van Dijk is er klaar voor. Op voordracht van haar bestuursleden gaat ze aan de gang als voorzitter van het comité. Ze vindt die voordracht belangrijk. “Je doet het samen, er moet draagvlak zijn voor zo’n functie. Ik ben gevraagd, dat is een goede basis om aan de klus te beginnen.”

Zelf is ze met haar 44 jaar van de naoorlogse generatie. Haar grootouders waren destijds de ooggetuigen. Ze kent de verhalen uit haar geboortedorp Veenendaal, vlakbij Rhenen en de Grebbeberg, waar hevig is gevochten. En van haar moeders kant die in Amsterdam woonden.

EXPLOSIEF Van Dijk: ,,Ze brachten verzetskrantjes rond in een kinderwagen. En er is het verhaal dat een bom dwars door het huis ging, maar niet ontplofte. Als je je realiseert dat je nooit ter wereld was gekomen als dat explosief was ontploft, dan word je stil.”

Van Dijk woont al tien jaar in Baarn en is een bezige bij. Moeder van twee kinderen en al jaren bezig in en voor de VVD.

Haar man stond op de lijst voor de raad in Baarn, maar werd het net niet omdat Mary Papo met voorkeursstemmen werd gekozen. Zelf is ze al meer dan tien jaar bureaumanager voor de VVD-fractie in de gemeenteraad van Utrecht. Ook stond ze op de lijst voor de Provinciale Staten. Ontspannen doet ze met zingen bij The Rainbow Gospel Singers.

Een klein jaar geleden zag ze de oproep van het comité voor nieuwe bestuursleden met een uitdrukkelijke voorkeur voor vrouwen.

VERNIEUWD Ze stuurde een mail en er kwam een gesprek. Van Dijk: ,,Dan begint het pas. Voel je je thuis in zo’n bestuur en is dat andersom ook zo." In één klap werd het bestuur voor de helft vernieuwd. Het voorzitterschap was in handen van Peter Mreijen. Die kon er niet genoeg tijd voor vrijmaken, waardoor oudgediende Jan Koops de afgelopen maanden het interim voorzitterschap op zich moest nemen.

Nu is de knoop doorgehakt. Mreijen stop bij het bestuur en Van Dijk neemt zijn plek in.

Wat zijn haar ambities? Marjolijn van Dijk: ,,Zoals gezegd, zorgen dat in Baarn het verhaal wordt doorverteld. Dat de jongere generatie weet wat er is gebeurd. Welke lessen we moeten trekken. Deze coronatijden zijn niet te vergelijken met oorlog, maar je snapt wel beter wat het is om in volledige vrijheid te mogen leven."

RESULTATEN De eerste resultaten zijn al geboekt. Als was het alleen maar in het gezin. Zowel dochter (14) als zoon (10) zijn zich veel meer gaan interesseren voor de oorlogsperiode. Ze gingen al mee naar de herdenkingen, maar willen er nu meer van weten.

De nieuwe voorzitter wil vooral bouwen aan een sterk team. ,,We hebben doorgewinterde leden, die het al jaren doen en veel kennis van zaken hebben en nieuwe mensen die weer nieuwe ideeën hebben. Mijn taak is het om de klus met zijn allen te klaren. Ik zal een accent leggen op de jeugd en het gebruik van sociale media. Dat kan bij het comité nog wel een zetje gebruiken. Het allerbelangrijkste van een goede voorzitter vind ik dat hij of zij goed luistert en voor verbinding zorgt."

De komende tijd, nu de coronaregels wat soepeler worden, gaat ze als nieuwe voorzitter haar netwerk opnieuw bezoeken. Het comité werkt nauw samen, bijvoorbeeld met de scoutinggroepen maar ook met Crescendo. Natuurlijk staat burgemeester Mark Röell op haar lijstje. Ze kent hem al, maar nog niet in haar hoedanigheid als voorzitter van het comité. Ze prijst zich gelukkig met een burgervader die veel tijd en energie steekt in herdenken.

2021 Het comité is al druk bezig om te kijken of er dit jaar nog iets wordt gedaan met de gebruikelijke stoeptegel- en gedichtenwedstrijd. Vervolgens de plannen voor 2021. Hoe uitbundig het bevrijdingsfeest zal zijn, zal afhangen van de corona. Daarnaast wordt gekeken of het bordenproject toch gerealiseerd kan worden. Het comité wil bij de huizen van militairen, verzetsstrijders en Joodse gezinnen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog in de herdenkingsmaand een informatiebord plaatsen.

Van Dijk: ,,Ik heb de zaken graag op orde. Dus gewoon een plan A en een plan B maken.”

Comité 4 en 5 mei
Het comité 4 en 5 mei Baarn is verantwoordelijk voor de herdenking van de plaatselijke gevallenen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Europa en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en voor het Koninkrijk der Nederlanden. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de jaarlijkse Dodenherdenking bij het oorlogsmonument en het Joods monument in het parkje tegenover het station in Baarn. Het bestuur wordt naast voorzitter Marjolijn van Dijk gevormd door Cindy de Vreede, Jan Koops, Koos Lucas, André Morsman, Luc Pietersen en Godfried van Run.

door Eugene Leenders

Caspar Huurdeman
Foto: Caspar Huurdeman
Marjolijn van Dijk presenteerde op 26 januari de Holocaustherdenking op het Stationsplein.
Baarnsche Courant
Foto: Baarnsche Courant
Marjolijn van Dijk voor het ooriogsmonument in Baarn.