Saskia Jacobs uit Den Bosch staat op de markt met haar zelfgemaakte hondenmanden. ,,Ik ken Rogier van de Trotsmarkten waar ik ook heb gestaan." Jacobs maakt de manden zelf van verschillende meubelstoffen zoals velours en imitatieleer. De randen zijn afgezet met synthetisch bont. ,,Ik sta hier hoogstwaarschijnlijk elke week tot eind augustus. Of het moet zijn dat de coronaregels worden aangescherpt. Als buiten mondkapjes dragen verplicht wordt gesteld, haak ik denk ik af. Dan gaat de jus er vanaf."

Verderop zijn tuinornamenten, wijn, kaas, kleding, shawls, koffie, Pools aardewerk, knoflook, jam en tassen te koop. Langsfietsende recreanten stappen af om een kijkje te nemen. Paul Brugmans uit Amsterdam staat op het plein op de hoek Dorpsstraat/Slotlaan met een bijzondere combinatie; knoflookpersen en onderzetters. ,,De knoflookpers is mijn hoofdartikel. De onderzetters zijn gewoon leuke artikelen om erbij te doen." Hoewel Brugmans niet in de buurt woont, is hij niet onbekend met het dorp. ,,Ik kom van kleins af aan al in Lage Vuursche. Vroeger vrijwel elke zondag om pannenkoeken te eten." De afstand tussen Brugmans en zijn klanten is ruim. Verder heeft hij geen maatregelen getroffen vanwege de corona. ,,Mensen hebben het er wel over, maar iedereen neemt zijn eigen verantwoordelijkheid."

Wouter Midavaine is vanochtend vroeg opgestaan. Hij is vanuit het Zeeuwse Oost-Souburg naar de gemeente Baarn gereden. Met in zijn auto knoflook en worst. Uit Frankrijk. ,,Over vijf jaar ga ik met mijn vrouw emigreren. Tot die tijd leren we de Franse taal en verkennen we alle regio's van Frankrijk. Om te kijken wat de specialiteiten zijn én om te bepalen waar we gaan wonen. Vorig jaar ben ik begonnen met de verkoop van knoflook op de markt. Die knoflook haal ik in Noord-Frankrijk. Dat is vanuit Zeeland prima te doen. De worsten zijn er vanzelf bijgekomen", deelt Midavaine zijn bijzondere verhaal.


door Christine Schut