Hoe gaat het met u?

Het gaat goed. Als je eenmaal begint met klagen, kun je nog heel lang klagen.

Wat mist u in coronatijd?

De wereld zoals ik gewend was. Het gevoel van vrijheid, waarbij je niet hoeft na te denken als je iets doet. Ik ben een buitenmens en hou van reizen. Ik vind het leuk om ergens wat te eten of een drankje te doen. Dat is nu weggevallen. Eigenlijk mis ik het hele sociale leven van voor de pandemie. Als ik nu in het bos wandel, let ik op dat ik anderhalve meter afstand hou van andere mensen. Het gevoel van ruimte en veiligheid is veranderd. Alles wat vanzelfsprekend was, is dat niet meer.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor uw werk?

Ik had, ver voordat de coronacrisis uitbrak, een nieuwe baan gevonden en ontslag genomen bij mijn werkgever. Ik zou begin april overstappen, dat is door de coronapandemie helaas niet doorgegaan. Ik ben dus werkloos geraakt ten gevolge van corona. Maar ik benaderde het desondanks positief. Ik beschikte ineens over meer vrije tijd. Rust en tijd voor mezelf. Dat is natuurlijk nooit mijn doel geweest, maar het kon nu niet anders. Inmiddels heb ik midden in deze coronatijd weer een baan, die mijn verwachtingen en eerder gemaakte plannen overtreft! Resumé: het komt goed!

Wat gaat u als eerste doen als alles weer is als vanouds?

Ergens lekker uit eten. Waarschijnlijk in Lage Vuursche. Dat kan nu al, maar ik vertrouwde het gedrag van mensen nog niet. En als echt alles weer kan, wil ik weer reizen. Maar dat zit er voorlopig nog niet in.

Hoe gaat u om met de richtlijnen van de overheid?

Vanwege mijn werk was ik al langer bekend met de maatregelen en volg ik ze strikt. Ik stond in een herenmodezaak. Dan heb je veel contact met klanten. Boodschappen doen is noodzakelijk. Die doe ik voor meerdere mensen. Ik ben dus ook verantwoordelijk voor de gezondheid van anderen. Dus ik kijk altijd of mensen goed opletten.

Zelf ben ik voorzichtig. Ik volg de richtlijnen nog altijd en vermijd nog steeds drukte. Desnoods doe ik mijn boodschappen een uurtje later.

Kent u mensen die corona hebben of hebben gehad?

Absoluut. Zowel klanten als kennissen. Familieleden zijn gelukkig niet getroffen. Ik ben geschrokken toen ik hoorde dat klanten waren getroffen. Met een aantal ben ik contact blijven onderhouden. Twee klanten zijn helaas overleden en ook een aantal kennissen zijn overleden aan corona. Daarom snap ik niet dat mensen zo onverschillig doen over de opgelegde maatregelen. Want er gaan toch echt mensen dood aan corona.

Wat heeft u anders gedaan omdat u meer aan huis was gekluisterd?

Voor de coronatijd hebben we met buren een brainstormsessie gehouden om de gedeelde steeg om te toveren tot een binnentuin. Omdat ik ineens thuis kwam te zitten en ik, al zeg ik het zelf, niet onhandig ben, heb ik me daar op gestort. Ik had nu de tijd om materialen te bestellen, van alles te planten en zitjes te creëren. Het was ook gemakkelijk anderhalve meter afstand te houden. Er is nu een hele binnentuin ontstaan in ongeveer twee weken tijd. Dat had normaal niet gekund.

Heeft u nog vakantieplannen?

Nee, ik heb nu mijn binnentuin. We creëren nu het vakantiegevoel hier. De binnentuin heeft een Franse brocante romantische sfeer, daardoor mis ik de vakantie niet. Ik ga nu lekker wandelen in het Cantonspark, bij Kasteel Groeneveld of in Lage Vuursche. Maar niet in het weekend.

Hoe gaan de komende weken eruit zien?

Die worden bijzonder spannend. Mensen rekenen zich denk ik rijk. Als we niet over voldoende motivatie beschikken, worden we te gemakkelijk. Ik vergelijk het met topsport. Ik heb op hoog niveau gebasketbald. We moeten de houding terugkrijgen van toen we de ic-afdelingen wilden leeg krijgen. Ik denk dat we scherp moeten blijven, ook voor elkaar.

Zijn er positieve dingen die u meeneemt uit deze crisistijd?

Ja. Dat alles relatief is. Er is zoveel moois als je om je heenkijkt en daarvan geniet. Ik ben blij dat ik hier een groene oase heb gecreëerd. Ik stond zelf geforceerd in de ruststand en raakte zekerheden kwijt. Maar ik zag dit als een kans en kon hierdoor nadenken over mooie initiatieven.

Ik merk ook dat ik mijn creativiteit meer ben gaan gebruiken. Thuis zitten wil niet zeggen dat je niets kunt doen. Je moet het zien als kans, niet als straf. Ik kon nu zonder tijdsdruk iets doen. Dit neem ik mee naar het dagelijks leven.

Wilt u nog iemand een hart onder de riem steken?

Die lijst zou heel lang zijn. Iedereen die persoonlijk fysiek of mentaal door corona is getroffen. Ik hoop dat ze het positief gaan inzien. En de Baarnse ondernemers, daar moet ook brood op de plank komen. Ik hoop dat ze positief blijven, dat hun energie blijft groeien en dat we ze als Baarnaars blijven steunen. Als het niet nodig is, ga ik het dorp niet uit als ik iets wil kopen. Een dorp zonder ondernemers en winkels is zielloos. Ik hoop dat de lokale bevolking dat inziet.

door Christine Schut