Ze was een maand lang ‘verdoofd’ na de afkondiging van de lockdown. ,,Ik dacht dat ik nooit meer terug zou komen als operazangeres. Maar dan veer je toch op en ga je in de overlevingsmodus.” En straks mag het weer, een beetje. Maar Mylou Mazali zal niet op de planken staan. ,,Voor niet gesubsidieerde zalen wordt dat niet rendabel en bovendien ben ik vreselijk bang voor de risico’s”, zegt ze. ,,De cast en het publiek moeten gezond blijven. Ik wil geen uitbraak op mijn geweten hebben en ga pas weer optreden als er een vaccin is.”

Omdat het operapubliek veelal uit ouderen bestaat, denkt ze dat het nog lang zal duren voordat bij deze groep het vertrouwen terug is om in een volle zaal dicht bij elkaar te gaan zitten. Ze zegt voorlopig dus ‘nee’ tegen de opera’s waarin zij als zangeres optreedt en tegen de operashows die zij zelf organiseert, zoals Opera per Tutti. Tijdens die shows vertolkte zij al de rol van presentator. Als ik dat nu eens doortrek en een radioprogramma over opera ga maken, bedacht ze. Het idee werd enthousiast opgepakt bij RTV Baarn, ook al had ze geen ervaring met radio. In haar buurman, Ben van de Beek, vond ze een vaste geluidstechnicus.

MENSEN PLEASEN De proefuitzendingen gingen haar gemakkelijk af. ,,Ik merk dat het niet zoveel verschilt met wat ik al deed. Ook nu kan ik mijn passie en drang om te delen kwijt. Ik wil graag mensen pleasen en dienen. Alleen de tijdsdruk van de radio ben ik niet gewend." Zondagavond gaat ze echt live, van zeven tot acht uur. Ze creëerde verschillende rubrieken. Zo komt er wekelijks een studiogast. Voor de eerste uitzending op 7 juni strikte ze burgemeester Mark Röell. Hij mag dan zijn favoriete operastuk toelichten. Ook belt ze met ‘de operafoon’ om Baarnaars te laten vertellen over hun meest geliefde opera.

Ze blijft in alles ambassadrice van de opera, al treedt ze voorlopig niet op. ,,Het is de leukste muziek, en ik wil het onbekende bekend maken.” Vandaar dat ze ook ruimte reserveert voor onbekende operastukken. Dat zijn er duizenden, weet ze. Het duidelijkst zoekt ze de interactie met het publiek met ‘karaopera’. Dan wordt een beroemd stuk, zoals het Slavenkoor, luidkeels meegezongen. Sowieso in de studio maar ook veilig bij de luisteraar thuis, is de bedoeling.

HARTENWENSEN Het zelf optreden in volle zalen mist zij wel. Toch zingt ze nog voor selecte gezelschappen bij vooral zorgcentra. Dat levert iets van inkomsten op. Verder treedt Mylou Mazali vrijwillig op, om bijvoorbeeld hartenwensen in vervulling te laten gaan van ouderen die niet meer naar een voorstelling kunnen komen. Ook het radiowerk is nog onbetaald. ,,Maar als ik de nodige vlieguren achter de rug heb en een uitzending heb gemaakt waarbij alles perfect liep, doe ik misschien wel een poging bij een groter radiostation.”

door Hans Veltmeijer

Hans Veltmeijer
Foto: Hans Veltmeijer
Hans Veltmeijer
Foto: Hans Veltmeijer