Afbeelding
Geld lenen kost geld

Sluitende begroting gemeente Baarn

21 september 2020 om 19:56 Politiek

BAARN De gemeente Baarn presenteert een sluitende meerjarenbegroting. Volgens jaar wordt 60.7 miljoen euro aan inkomsten verwacht. Eenzelfde bedrag wordt uitgegeven.

Dat is tegen de verwachting in. Het gemeentebestuur waarschuwde eerder voor problemen bij het sluitend krijgen van de begroting. Er was vrees voor minder inkomsten van de rijksoverheid en meer kosten door de corona.

Uiteindelijk blijkt dat de uitkering van de overheid meer is dan gedacht. Door te schuiven met een buffer voor schoolgebouwen is de algemene reserves aangevuld met een kleine 10 miljoen euro. De sluitende begroting betekent dat er ook extra geld is voor duurzaamheidsplannen en het bevorderen van de mobiliteit.

De onroerendzaakbelasting hoeft alleen met de inflatiecorrectie omhoog, maar dus niet om financiële tegenvallers op te vangen. Dat was ook de harde eis die de coalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP) aan het begin van de raadsperiode formuleerde.

Link naar PDF bestand

Dat geldt niet voor de afvalstoffenheffing. Die moet zichzelf bedruipen. Dat betekent dat de inwoners van Baarn, in 2021, tot soms wel 60 procent meer gaan betalen. De verwerkingskosten voor restafval en GFT nemen sterk toe. Ook stijgt jaarlijks de verbrandingsbelasting. Daarnaast is de vergoeding voor papier sterk gedaald en nemen de verwerkingskosten voor de afvalstromen op het recyclingstation toe. Deze toenemende kosten worden rechtstreeks doorberekend in de afvalstoffenheffing. Dit jaar steeg de afvalstoffenheffing voor een gemiddeld gezin al van 230 naar 250 euro. Dat wordt in 2021 300 euro met uitschieters tot 400 euro.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie