Afbeelding
Foto Pixabay

Onze gids over vijverpompen voor jou

21 maart 2023 om 10:41 Partnercontent

Velen uit de Baarnsche regio hebben een tuin en onderhouden deze tuin jaarlijks in de lente- en zomermaanden. Uit het grote aanbod van verschillende merken en specificaties leggen wij uit welke vijverpomp voor u het beste is. 

Een Toppy vijverpomp is meestal het eerste apparaat dat u aan een tuinvijver toevoegt. Hij zorgt ervoor dat het water naar een filter wordt verplaatst en helpt de vijver gezond en fris te houden.  Er zijn verschillende varianten vijverpompen, waaronder fonteinpompen en vaste stoffen pompen, die verschillende doelen dienen.

Fonteinpompen zijn ideaal om een vijver te beluchten, wat vooral belangrijk is als het warm is en het water te weinig zuurstof krijgt. Ook bekend als vuilwaterpompen, zijn ze niet ontworpen om vaste stoffen te verwerken, maar, afhankelijk van het merk, kunnen ze een interne spons of gaasfilter hebben, om de pomp te beschermen tegen beschadiging of verstopping. 

Alle fonteinpompen hebben verschillende hulpstukken en kunnen worden gebruikt voor filters, watervallen en vijverornamenten. Als u een filter gebruikt, houd er dan rekening mee dat deze niet zo efficiënt is als een zelfstandige filterpomp, en dat een vijver ontluchter nodig kan zijn om het slib dat zich na verloop van tijd heeft opgehoopt te verwijderen.

Ook in grotere vijvers, met vissen en in het volle licht kunnen fonteinpompen veel onderhoud vergen, daarom is een filterpomp aan te bevelen als u weinig onderhoud wilt.

Heb ik een vijverpomp nodig?

Idealiter wel, als het een visvijver is dan moet u er altijd een hebben, of het nu is om het water te laten circuleren of om een filter te voeden, het zal nuttig zijn. Als het een natuurvijver is, heeft u geen pomp nodig, omdat dieren zoals kikkers de voorkeur geven aan een moerasachtige habitat.

Wat is een pomp voor vaste stoffen?

Een pomp voor vaste stoffen is ook bekend als filterpomp of watervalpomp, omdat hij een van beide meestal probleemloos kan voeden. Ze kunnen vaste stoffen verwerken omdat ze veel robuuster zijn dan een standaard Oase vijverpomp, en u zult merken dat dit type pomp een grotere slangdiameter accepteert, zodat hij grote watervolumes kan verwerken.

Wat is een fonteinpomp?

Een fonteinpomp is een pomp die u een decoratieve waterstraal geeft, gewoonlijk een fonteinstraal van 3 of 2 niveaus of een bel. Soms zullen de fonteinpompen met een secundaire afzet komen die u toestaat om water door een pijp te pompen evenals uw fontein nevel in werking te stellen. Deze zijn geweldig voor kleine vijvers met gewone goudvissen, maar als u koi of een grote vijver hebt, kunnen het slib en de modder deze fonteinpompen snel verstoppen, wat frequent onderhoud vereist.

Houdt een fonteinpomp mijn vijver schoon?

Een fonteinpomp alleen houdt uw vijver niet schoon, maar helpt wel tot op zekere hoogte. De toegenomen zuurstof in het vijverwater als gevolg van de beweging van het oppervlak, of dat nu door een nevel, rimpelingen of een waterval komt, zorgt voor meer goede bacteriën, die op hun beurt het vijverslib wegvreten. Wij adviseren altijd een vijverfilter met een UV-filter om een vijver kristalhelder te houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie