Afbeelding
Foto aangeleverd

5 tips voor je eerste hypotheek

20 februari 2023 om 11:24 Partnercontent

Je eerste huis kopen is een mooie tijd. Voor het eerst in je leven ga je echt op eigen benen staan. Natuurlijk is dit spannend, maar het is bovenal leuk. En de spanning kun je een stuk verkleinen door vooraf belangrijke zaken uit te zoeken. Dan gaat het vooral over de voornaamste kostenpost waar je mee te maken gaat krijgen: de hypotheek. In dit artikel staan 5 tips voor je eerste hypotheek.

Pak de rekenmachine erbij

Voordat je überhaupt huizen gaat bezichtigen is het goed om je maximale hypotheek te berekenen. Van de Nederlandse overheid mag je maximaal 100% van het aankoopbedrag lenen. Daarmee ben je er echter nog niet, omdat er altijd nog extra kosten bijkomen. Bij het berekenen van de hypotheek wordt er vooral naar je inkomen gekeken, en eventueel dat van je partner.

Behalve het hypotheekbedrag zijn ook de verwachte maandlasten belangrijk. De maandelijkse aflossing en bijbehorende rente van de hypotheek worden de grootste kostenposten, maar er is meer. Denk aan verzekeringen, bijvoorbeeld voor je inboedel, en de energierekening. Dit worden de totale woonlasten genoemd. Het is slim om voor een hypotheekbedrag te kiezen waarbij je de nodige marge inbouwt.

Studieschuld: extra aflossen (indien mogelijk)

Bij een hypotheek berekenen wordt er niet alleen naar je inkomen gekeken, ook schulden spelen een rol. Veel ex-studenten in Nederland hebben een studieschuld. Dat is helemaal niet erg, maar dit wordt wel meegenomen in de berekening van de hypotheek. Je kunt daardoor wat minder lenen dan iemand zonder studieschuld.

Door eenmalig extra af te lossen gaat het schuldbedrag omlaag en je maximale hypotheek omhoog. Als je in de positie bent, is dit een goed moment om extra af te lossen.

Kijk je ouders lief aan

Van je ouders mag je eenmalig een belastingvrije schenking krijgen. Dat bedrag staat sinds begin 2023 op net geen €29.000. Voorwaarde van de schenking is dat het gebruikt wordt voor de aankoop van het huis of een verbouwing. Dankzij de gift van je ouders heb je minder hypotheek nodig. Ook kom je in de gelegenheid om wat hoger te gaan zitten met je bod. Dat is in de huidige markt een fijne gedachte.

Heb je eigen geld nodig?

Zoals gezegd mag je maximaal 100% van het aankoopbedrag lenen. Omdat er aan de verkoop nog extra kosten zijn verbonden, zoals kosten koper, komt de werkelijke aankoopprijs altijd wat hoger te liggen. Concreet: je hebt eigen geld nodig. Hoeveel dit is, hangt van een aantal factoren af. Het is slim om alvast wat spaargeld te reserveren voor de aankoop van je eerste huis.

Kies voor een bouwdepot

Als je een wat oudere woning koopt waar nog het een en ander aan moet gebeuren kun je kiezen voor een bouwdepot. Dit is een extra lening bovenop je hypotheek. Het geld mag ook echt alleen gebruikt worden voor het verbouwen van het huis. Het bedrag staat maximaal twee jaar op een aparte rekening. Het bouwdepot los je op dezelfde manier als de hypotheek af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie