Afbeelding
Foto door Andrey Haimin op Unsplash

Welke materialen jij het beste kan aanschaffen voor jouw vlonder

2 december 2022 om 08:42 Partnercontent

Een vlonder in de tuin kan zorgen voor een hele nieuwe uitstraling. Heb jij zin om jouw tuin te upgraden? Dan kan het waard zijn om je in de wereld van de vlonders te wanen. Welk materiaal je kiest is daarbij van groot belang. Ga je voor hout, bamboe of toch ieder composiet? In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende keuzes.

Wat is een vlonder ook alweer?

Een vlonder is eigenlijk een losliggende vloer die je in de voor- of achtertuin plaatst. Dit kan je bijvoorbeeld doen omdat je een terras wil aanleggen, of omdat je een zwevende vloer boven het water wil om je tuin uit te breiden. Hoe dan ook, het is een mooie toevoeging aan de tuin.

Voor welk vlonder materiaal kies ik?

Een vlonder komt in veel verschillende materialen. Welke je kiest kan bepalend zijn voor de uitstraling van jouw tuin. We zetten de opties waar je uit kan kiezen op een rijtje.


Houten vlonder

Het meest populaire materiaal is hout. Van oudsher zijn de Nederlandse vlonders van hout gemaakt. Bij de houthandel kan je de planken op maat laten maken. Hoe groter de vlonder is, hoe duurder deze natuurlijk zal zijn. Dan is er ook de vraag wat voor soort hout je moet kiezen. Er is een verschil tussen hardhouten vlonderplanken en zachthouten vlonderplanken. Onder hardhout valt onder andere bankirai, keruing, kapur en ipé. Het voordeel van hardhout is dat het langer goed blijft, meer dan 25 jaar. Je betaalt meer geld voor de vlonder maar hebt tegelijkertijd ook langer plezier ervan. Zachthouten vlonderplanken zijn onder andere vurenhout, grenenhout, douglashout of soorten hout die geïmpregneerd zijn.

Deze soort vlonder moet je goed onderhouden. Dat houdt in dat je in elk geval twee keer per jaar de olie erin zet. Zo zorg je dat insecten niet erin gaan zitten, dat het hout niet gaat rotten en dat het hout z’n kleur behoudt. Vooral douglashout kan namelijk gaan vergrijzen en dat is zonde. Met olie vertraag je dit proces. Daarnaast is het belangrijk dat je vooraf aan de oliebehandeling, de spuit erop zet en al het vuil afspoelt.

Composiet vlonderplanken

Een ander materiaal waar je voor kan kiezen zijn vlonderplanken composiet. Dat zijn planken gemaakt van 50% kunststofvezels en 50% hardhoutvezels. Daarnaast zijn ze beschermd tegen UV-straling en behandeld met anti houtrot middelen. En dat is een belangrijk voordeel want daardoor blijft dit materiaal ontzettend lang goed. In elk geval langer dan 25 jaar kan jij genieten van deze vlonderplanken. Het is daarnaast kleurvast en vrijwel onderhoudsvrij, waardoor je dus bijna niks voor deze vloer hoeft te doen.

Wil je toch graag jouw vloer goed schoonmaken? Dan kan je ervoor kiezen om met een emmer en een sopje jouw vloer te boenen. Mocht je nog wat meer willen doen, dan kan je terrasreiniger gebruiken en de planken schrobben met een bezem. Zitten er krassen of brandvlekken op de vlonder, dan kan je die wegschuren met een schuurpapiertje. Dit kleurt uiteindelijk ook weer goed met de rest van de planken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie