Afbeelding
Foto: Shutterstock

Waarom hulp van een specialist bij een daklekkage gewenst is

23 februari 2022 om 13:30 Partnercontent

Een lekkend dak moet zo snel mogelijk gerepareerd worden, om te voorkomen dat de daklekkage de stabiliteit van het dak in gevaar brengt. Dit zou het gevolg kunnen zijn van vocht wat in de houten balken onder het dak trekt. Zelf een lekkage aan het dak opsporen is niet eenvoudig. Hoe vind je het kleine gaatje of scheurtje, waarlangs het vocht bij je woning naar binnen sijpelt? Verstandiger dan het zoeken naar zo’n beschadiging, is het laten uitvoeren van een lekdetectie. Er zijn in Nederland verschillende professionele partijen actief, die zo’n lekdetectie voor je uit kunnen voeren. Een lekdetectie is overigens niet alleen interessant bij een lekkend dak.

Bron van de lekkage aan het dak opsporen 

Een van de partijen in Nederland die een lekdetectie voor je uit kan voeren is Moorman Totaal Techniek. Partijen als deze beschikken over verschillende hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de apparatuur voor een rookproef. Door rook in de ruimte onder het dak te blazen, zal op het dak zichtbaar worden waar het lek zit. Andersom kan gebruik worden gemaakt van een kleurstof, om aan de binnenzijde van het dak te zien waar de kleurstof zichtbaar wordt. Dit is de plek waar de bron van de lekkage zich bevindt. Voor lekkages rond een waterleiding of afvoer kan het gebruik van een thermografische camera een optie zijn. Hierbij wordt gekeken of er ergens rond de leiding warme plekken zichtbaar zijn, nadat men warm water door de leiding heeft laten stromen. Het kan duiden op een lekkage.

Lekkages vaak de bron van veel schade 

Zoals eerder genoemd werd, kan een lekkend dak grote consequenties hebben. Vocht kan in houten balken trekken en hierbij voor houtrot zorgen. Dit brengt in het ergste geval de stabiliteit van een dakconstructie in gevaar. Daarnaast is houtrot vaak lastig te herstellen, in het bijzonder wanneer een complete houten balk onder het dak vervangen moet worden. Des te eerder de lekkage wordt opgemerkt, des te makkelijker is het herstel van de schade ontstaan door de lekkage. Dit geldt ook voor andere lekkages. Denk aan een lekkende leiding, waarbij vocht in de wanden van de woning trekt. Het resulteert in vochtplekken, welke een gele of lichtbruine kleur hebben. Je kunt deze schade pas herstellen, op het moment dat het vocht uit de muur getrokken is. Dit kan soms weken tot maanden duren.

Voorkom lekkages in de woning

Om de kans op lekkages in huis zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk regelmatig onderhoud uit te voeren aan bijvoorbeeld het dak. Schade aan waterleidingen voorkom je door bij het boren gebruik te maken van een leidingzoeker. Het helpt te voorkomen dat je de leiding raakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie