Afbeelding
Foto door Daniel Frank via Pexels

Zorgpremies 2022: groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering

8 december 2021 om 16:25 Partnercontent

De zorgpremie stijgt in 2022 weer met enkele euro’s per maand. Ook het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste verzekering neemt toe. Daarom is het zo belangrijk om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Wat is de oorzaak van deze stijging? En op welke manier kunnen inwoners van Baarn nog meer besparen op de zorgverzekering?

Verschillende oorzaken voor stijgende zorgpremie

Er zijn verschillende redenen voor de stijging van de zorgpremie. Allereerst heerst er nog steeds veel onzekerheid over de coronapandemie en de gevolgen daarvan. Vanwege corona zijn er ongeveer 140.000 niet-spoedeisende operaties uitgesteld. Deze operaties moeten allemaal ingehaald worden, wat de zorgkosten flink op drijft. Ook de vergrijzing, de hogere lonen voor het zorgpersoneel en het gebruik van dure, specialistische geneesmiddelen zorgt ervoor dat we volgend jaar dieper in de buidel moeten tasten om de zorgverzekering te betalen.

Verschil van 535 euro per jaar

Aangezien het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste basiszorgverzekering volgend jaar 535 euro per jaar is, is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. De zorgverzekering vergelijken is heel eenvoudig via een vergelijkingswebsite. Op deze manier ziet de klant gelijk waar hij of zij het goedkoopste uit is. Van halverwege november tot en met 31 december kunnen mensen overstappen naar een andere zorgverzekering. De nieuwe zorgverzekeraar zegt daarna de oude zorgverzekering op.

Eigen risico verhogen

Het eigen risico is het gedeelte van de zorgkosten dat voor eigen rekening komt tot het is voldaan voor dat jaar. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg in het basispakket. Het verplicht eigen risico is 385 euro per jaar. De verzekerde mag dit eigen risico vrijwillig met maximaal 500 euro ophogen tot 885 euro. In ruil voor een hoger eigen risico, geeft de verzekeraar een korting op de zorgpremie. Als mensen het vrijwillig eigen risico verhogen, dan is het wel verstandig dat zij voldoende spaargeld achter de hand hebben om het hogere eigen risico te betalen.

Zorgpremie per jaar betalen

De meeste Nederlanders betalen de zorgpremie per jaar. Het is ook mogelijk om de zorgpremie in één keer voor het hele jaar te betalen. Als de verzekerde gelijk voor een jaar betaalt, dan krijgt hij of zij een korting. Deze korting verschilt per verzekeraar maar is meestal 2 procent. Hierdoor bespaart men toch weer enkele tientjes op jaarbasis.

Kies voor een collectieve zorgverzekering

Inwoners uit Baarn met een laag inkomen kunnen een beroep doen op de collectieve zorgverzekering van de gemeente Baarn, in samenwerking met het Zilveren Kruis. Deze collectieve zorgverzekering is bedoeld voor mensen met een uitkering en werkenden en zelfstandigen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon. Deelnemers krijgen hiermee een korting van 2 procent op de basisverzekering. De gemeente Baarn betaalt een deel van de premie van de aanvullende verzekeringen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie