Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vaak onduidelijk waar overlast door buren gemeld kan worden

25 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Het nieuwe hybride werken is voor veel Nederlanders begonnen sinds de laatste versoepelingen. In oktober werkten veel mensen een paar dagen op kantoor, om de rest van de week vanuit huis te werken. Een combinatie van allebei biedt verschillende voordelen. Het sociale contact met collega’s is er op kantoor, terwijl men door thuis te werken veel tijd bespaart. We staan niet meer dagelijks in de file, al zijn deze files bepaald niet verdwenen. Afgelopen maand stonden er in ochtend- en avondspits tientallen kilometers file rond de grote steden. Thuiswerken heeft ook een nadeel; we irriteren ons sneller aan de buren. De derving van woongenot door overlast komt vaker voor. We storen ons aan het geluid wat buren produceren, aan het geblaf van honden in de tuin, enzovoorts. Ook stankoverlast komt regelmatig voor.

Conflictsituaties met omwonenden vermijden 

Direct op de buren afstappen om de overlast aan te kaarten is er vaak niet bij. Mensen proberen conflictsituaties uit de weg te gaan door de overlast te accepteren. Een onverstandige keuze, zo zeggen specialisten op het gebied van overlast. Denk bijvoorbeeld aan het risico op gehoorschade, naarmate de geluidsoverlast aanhoudt of erger wordt. Ter illustratie, een geluid van zo’n 83 decibel kun je als mens vier uur verdragen zonder hier gehoorschade aan over te houden. Dat aantal decibel wordt veel sneller gehaald dan mensen vaak denken. Bij een geluid van 120 decibel treedt direct gehoorschade op. Gelukkig komt dat relatief weinig voor bij geluidsoverlast.

Melding maken bij de gemeente of wijkagent 

Wanneer overlast aanhoudt, kan overwogen worden hiervan melding te maken bij de gemeente of wijkagent. Deze kunnen langsgaan bij de overlast veroorzakende buren om het gesprek aan te gaan. Vaak word je hierbij anoniem gehouden. Het is een alternatief voor zelf het gesprek aanknopen. Tegelijkertijd kan dat een aanzienlijk meer laagdrempelige manier zijn om overlast tegen te gaan.

Laat een meting uitvoeren door een professional 

Om je punt kracht bij te kunnen zetten tijdens een gesprek met buren, is het verstandig om vooraf een meting uit te laten voeren door een gespecialiseerde partij. Denk hierbij aan een geluidsmeting als er sprake is van geluidsoverlast of een luchtmeting bij aanhoudende stank. De meting toont aan of je klachten terecht zijn, of dat de geluiden onder de zogenaamde leefgeluiden vallen.

In gesprek met een woningcorporatie

Niet alle klachten moeten direct bij een gemeente of de wijkagent gemeld worden. Overlast door stank kan immers ook veroorzaakt worden door een probleem binnen je eigen woning. Bij een huurwoning is het verstandig om met de resultaten van de luchtmeting naar de verhurende partij te stappen. Zij zijn in de basis verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem, tenzij kan worden aangetoond dat het probleem door jezelf veroorzaakt is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie