Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe zit het eigenlijk precies met een bedrijfshypotheek?

15 oktober 2021 om 14:04 Partnercontent

Een zakelijke hypotheek afsluiten bij een bank is niet makkelijk. Je zult tegenover de bank eerst moeten bewijzen dat jouw ondernemen financieel gezond genoeg is om te kunnen investeren in een nieuw pand. Dit doe je vaak door het overhandigen van cashflow cijfers en een verwachting van de komende jaren met bewijzen om dit goed te onderbouwen. Net als bij de hypotheek voor de particulier wilt een bank weten of jouw bedrijf over de lange termijn in staat is om de lasten van de hypotheek te dragen. 

Een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand

Wanneer je een zakelijke hypotheek af wilt sluiten voor het kopen van een bedrijfspand dan heb je meerdere opties. Er zijn diverse banken die dit soort hypotheken aanbieden. De voorwaarden van deze hypotheken zijn vaak beperkt. Vaak is de aflossingstijd 20 tot 25 jaar. Vaak moet je daarnaast minimaal 30% van de totale marktwaarde van het pand zelf betalen. Je kunt dus meestal voor maar maximaal 70% een zakelijke hypotheek krijgen.

Een zakelijke hypotheek afsluiten is een lang proces. Allereerst zul je bij de bank moeten bewijzen dat je een gezonde onderneming hebt en dat je écht in staat bent om in een pand te investeren. Net als bij de hypotheek voor de particulier wil een bank graag weten wat het inkomen van het bedrijf is. P die manier kunnen ze een risicoanalyse maken.

Ben je benieuwd hoe je de hypotheekverstrekker het beste kunt overtuigen. Bij ‘financieringsgilde’ geven ze meer informatie hierover.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een bedrijfshypotheek?

Dat hangt af van de omzet, de winstmarge en de financiële reserves. Bij de beoordeling van de aanvraag zal de bank bekijken of de onderneming zowel nu als ook in de toekomst in staat is om aan de betalingsverplichting te kunnen voldoen. Het is dus belangrijk dat je voldoende en sterk bewijs opstuurt, wanneer je slecht of niet voldoende bewijs opstuurt dan is de kan per direct minimaal dat je een zakelijke hypotheek kunt krijgen.

Wat zijn de exacte kosten van een zakelijke hypotheek?

Velen vragen zich af wat het nu precies kost. Hier kunnen we helaas geen vast prijskaartje aanhangen. Net als bij de hypotheek voor de particulier hangt een zakelijke hypotheek af van diverse factoren. De rente bestaat uit de basisrente van de hypotheekverstrekker zelf en de risico-opslag. De hypotheekverstrekker bepaalt dan zelf de risicocategorie voor jouw onderneming. De financiële positie is dus bepalend voor de hypotheekrente. Een startende ondernemer zal vaak meer risico-opslag hebben dan een goedlopend bedrijf dat al generaties bestaat. Vaak zullen deze verschillen ook aanzienlijk zijn. De meeste banken weigeren meer dan 70% van de marktwaarde van een pand te financieren. Houd er dus rekening mee dat je over eigen middelen moet beschikken.

Hoe zit het met nieuwbouwprojecten?

Wanneer je een pand op het oog hebt gerelateerd aan een nieuwbouwproject, dan kun je dit met een zakelijke hypotheek financieren. Dan zal er meestal ook weer sprake zijn van bijzondere omstandigheden betreft de financiering. Met een nieuwbouw project werkt het vaak net even anders. Maar het goede nieuws is, het is mogelijk! Het is tevens een goed idee dat wanneer je een nieuwbouwproject op het oog hebt, dat je de bewijzen die je aanlevert daar iets op afgestemd. Dat is meestal in bepaalde richtingen wel mogelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie