Afbeelding
Bart Roos | the Identiteam

Geniet van de zomer met een haard in je tuin

18 mei 2021 om 07:13 Partnercontent

Wil je je tuin goed voorbereiden op de zomer? Voeg een tuinhaard toe aan je favoriete zitplaats. Met zo’n haard verwarm je je eigen terras, waardoor je op lente- en zomeravonden heerlijk lang buiten kunt zitten. Ook is een vuurtje aanmaken in de tuin gezellig. Samen met vrienden of familie kun je urenlang buiten borrelen, of gezellig in de tuin dineren.

Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een tuinhaard? In dit artikel geven we je tips & tricks voor de aanschaf en onderhoud van de haard die bij jouw tuin past. 

Weer en wind

Het is belangrijk dat zo’n tuinhaard tegen weer en wind bestand is. Omdat hij buiten staat heeft hij namelijk wel wat te verduren. Wind, regen, sneeuw en zon; een haard maakt alle seizoenen buiten mee. Let bij de aanschaf van jouw tuinhaard dus goed op de kwaliteit van het staal. Kies voor een slijtvaste haard die gemaakt is van dik staal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Cortenstaal, wat een roestig uiterlijk heeft maar een stuk langer meegaat dan gewoon staal. Het is daarnaast 100% recyclebaar en is daardoor erg duurzaam.

Vuurvaste stenen

In je (houtgestookte) tuinhaard leg je vuurvaste stenen. Deze zorgen ervoor dat het vuur dat je erin stookt niet in direct contact staat met de buitenkant van de kachel. Ze worden gebruikt als bekleding van de kachel en moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Kijk dus af en toe in de kachel hoe de vuurvaste stenen eraan toe zijn. Als er scheuren of gaten in de stenen ontstaan, zijn ze aan vervanging toe.

Gas, hout of pellets

Ook wanneer het gaat om de brandstof van je tuinhaard heb je een keuze te maken. Kies je voor een traditionele haard die je met hout stookt, of juist voor een gas gestookte haard? Je kunt er ook voor kiezen je haard te stoken met pelletkorrels.

Een houtkachel is echt gezellig. Van het aansteken tot af en toe een extra blokje op het vuur leggen, het heeft echt iets bijzonders. Stoken op gas is gemakkelijker. Je draait een vuur op gas zo aan en uit, en met de regelknop kun je de intensiteit van de vlam goed onder controle houden. Stoken met pellets lijkt dan weer meer op stoken met hout, maar staat doorgaans als duurzamer te boek.

Echt bijzonder: een tuinhaard met pizza-oven

Ben je op zoek naar een spectaculaire tuinhaard waar je meer mee kunt dan enkel aansteken en omheen zitten? Er bestaan tuinhaarden met ingebouwde pizza-oven. Daarmee kun je eens iets anders doen dan buiten barbecuen, en bak je in plaats daarvan de lekkerste zelfgemaakte pizza’s af. Een tuinhaard met pizza-oven heeft een speciaal compartiment boven het vuur waar je een pizza in kunt schuiven. Dat is weer eens iets anders dan met z’n allen rond de barbecue!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie