De dader had zakjes drugs bij zich.
De dader had zakjes drugs bij zich. Politie

Baarnaar krijgt werkstraf voor bezit harddrugs

3 december 2022 om 13:54 Overig

BAARN – Een 23-jarige Baarnaar is vrijdag door de Utrechtse politierechter veroordeeld tot 80 uur werkstraf voor het bezit van ruim 40 gram aan diverse harddrugs. Tegen de man was twee maanden celstraf geëist.

De Baarnaar sloeg op 15 juli in Utrecht te voet op de vlucht nadat hij in een huurauto in de wijk Lombok een stopteken had gekregen. Een agent zette de achtervolging in, maar hij verloor de man uit het oog toen deze een hoek omrende.

Een politievrouw die toevallig in haar vrije tijd voorbij reed, zag op dat moment een rennende man voorbij komen die haar aandacht trok. Ze zag hem in een park in de bosjes duiken en een tasje bij een vuilniszak dumpen. Op haar aanwijzingen werd de Baarnaar in de buurt aangehouden. Haar collega’s herkende hem als de man die was weggerend na het stopteken.

In het gedumpte tasje zaten diverse envelopjes met harddrugs. In totaal ging het om 22 gram MDMA, ruim drie gram amfetamine en 16,82 gram cocaïne. Ook trof de politie in het tasje ruim 3 gram ketamine en 270 euro aan cash geld aan.

De Baarnaar erkende in de rechtszaal dat hij de aangehouden man was, maar verder deed hij er het zwijgen toe. Ook op het politiebureau wilde hij na zijn aanhouding niets zeggen. De man, die nog nooit eerder wegens drugs met politie en justitie in aanraking was geweest, zat drie dagen in voorarrest.

Zijn advocaat wierp de vraag op of de Baarnaar wel de persoon was geweest die bij de auto was weggerend, maar de rechter vond dat op basis van de processen-verbaal van de agenten wettig en overtuigend bewezen. Hij volgde echter de eis van de officier van justitie niet. Hij zag geen reden om af te wijken van de strafrichtlijn die rechters onderling hanteren voor verdachten met een blanco strafblad op drugsgebied. De man werd vrijgesproken van het bezit van de ketamine omdat dit middel niet op de opiumlijst staat.

Daarnaast bepaalde de rechter dat het aangetroffen geldbedrag aan de Baarnaar moet worden teruggegeven. Volgens de rechter was er geen aanknopingspunt dat het geld met drugs was verdiend. Zijn advocaat benadrukte tijdens de zitting eveneens dat er geen enkel bewijs was dat zijn cliënt een drugsdealer was. In zijn woning waren geen drugs, weegschaal of verpakkingsmaterialen aangetroffen, zoals doorgaans wel gebruikelijk bij dealers. Ook onderzoek van zijn telefoons had geen aanwijzingen daarvoor opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie