Afbeelding

Paleisconcerten niet door iedereen omarmd

Overig Deel je nieuws

Vooropgesteld dat ik iedereen zijn/haar pleziertjes gun, moet mij iets van het hart. In zijn welhaast gênante advertorial over de Royal Park Live concerten die binnenkort weer  plaatsvinden in de voortuin van Paleis Soestdijk, schrijft redacteur Eugene Leenders in de Baarnsche Courant van jl. 29 juni dat de Meyer Bergman Erfgoed Groep (MBEG) hele sic andere plannen heeft voor het landgoed, maar dat de traditie van de Royal Park Live concerten wordt omarmd. Dat laatste zal gelden voor de concertgangers en zeker ook voor de paleiseigenaar, maar voor de op het landgoed en zijn omgeving voorkomende fauna is dat beslist niet het geval. 

Laten we wel wezen, de concerten maken een wezenlijk onderdeel uit van het concept Made by Holland. Het is zoals Leenders schrijft zelfs ‘een van de weinige activiteiten die de kas echt spekken’. Juist omdat het voor de MBEG een verdienmodel is zal het, als de plannen voor het binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed bewaarheid worden, niet blijven bij de acht concerten van nu. Het woord ‘groei’ is immers bedacht voor dit type evenemententerreinen. 

Het zijn niet alleen de nieuwbouw van peperdure woningen in het Borrebos en de komst van een grote hotelvoorziening (120 kamers) aan de rand van het Baarnse Bos die door Behoud het Borrebos en diverse andere natuurorganisaties worden bestreden in een procedure bij de Raad van State. Óók de geluidsdragende concerten in de paleistuin worden daar op tafel gelegd. Gelet op alle perikelen rond stikstof en CO2 die overal in ons land natuurgebieden bedreigen achten wij de kans groot, dat de hoogste algemene bestuursrechter van ons land alsnog een streep zal zetten door de verdienmodellen van de MBEG.

Kees Koudstaal, 

voorzitter Behoud het Borrebos

advertentie
advertentie