Bestuurslid Ruud de Meij verwijdert onkruid uit een snel verdrogend Cantonspark.
Bestuurslid Ruud de Meij verwijdert onkruid uit een snel verdrogend Cantonspark. Christine Schut

Natuur lijdt onder de droogte

18 mei 2022 om 12:53 Overig

Ook Cantonspark snakt naar neerslag

BAARN Het is al geruime tijd verontrustend droog. Agrariërs, fruittelers, maar zeker ook de natuur snakt naar neerslag. Juist in het voorjaar, nu alles wil gaan groeien en daarvoor water nodig heeft. ,,De weermannen en -vrouwen beloven vooralsnog niet veel verbetering. Er moet wel heel veel regen vallen om de ontstane tekorten weer aan te vullen”, meent boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap. ,,De buien van maandag zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat.” Buien die Baarn bovendien grotendeels voorbij zijn gegaan.


Utrechts Landschap & Christine Schut

Hoge temperaturen, krachtige zonnestralen, maar ook wind leiden ertoe dat de bodem, de natuur en de landbouwgewassen in een rap tempo verdrogen. De verdamping van het schaarse water gaat razendsnel.

,,Water is een essentiële behoefte voor al wat leeft. In deze periode van het jaar nóg meer dan anders. Als bomen geen water krijgen, komen ze ook niet voldoende in blad waardoor ze niet goed kunnen groeien. Het gevolg is dat de bomen verzwakken en gevoeliger worden voor aantastingen door insecten, schimmels en bacteriën. Ze kunnen ook ‘zo maar’ het loodje leggen bij de eerstvolgende storm”, schetst Van Dam.

CANTONSPARK Beheerder Hans Knotters van het Cantonspark heeft zijn handen vol aan de droogte in het park. ,,Er is bijna niet tegenaan te sproeien”, klinkt het berustend. ,,Zeker niet door de combinatie van wind en warmte. Morgen en vrijdag gaat het hopelijk eindelijk weer regenen.” Omdat hij niet het hele 3,5 hectare grote park kan besproeien, kiest Knotters voor de nieuwe beplanting. ,,Die is nog niet sterk genoeg om tegen droogte te kunnen, de wortels zijn simpelweg nog te kort”, legt hij uit. 

,,We hebben een onderzoek gedaan bij de grote beuk die je tegenkomt als je het Cantonspark binnenloopt vanaf de Faas Eliaslaan. Op zestig centimeter diepte was de grond vochtig en op 1,80 meter drijfnat. Dus die boom vindt zijn water wel.” Gras heeft het met zijn korte wortels ook lastig. ,,Het is niet anders. Ik heb de overstort richting de vijver expres een beetje verstopt gehouden, maar desondanks is het waterpeil in de vijver in vier dagen tijd tien centimeter gedaald. Zo hard gaat het nu. En dan hebben we nog geluk dat onder het park twee wellen zijn, waardoor de waterstand een stuk hoger blijft. Hierdoor blijft de vijver aardig vol.”


Overigens is de ervaring en kennis van Knotters dat planten door droogte sterker worden. ,,De sterkste overwint als planten zelf moeten zoeken naar water. Daarom kun je beter één keer goed sproeien, bijvoorbeeld een hele dag en dan een week niet, dan vaak een klein beetje. Je ziet het park verdrogen, dat is niet leuk. Maar de natuur herstelt zich weer. Intussen zijn er veel bezoekers die het park, ondanks de droogte, mooi vinden. Het Cantonspark is hard op weg een belangrijke toeristische attractie te worden in Baarn”, sluit Hans Knotters toch nog vrolijk af.

w Meer informatie op utrechtslandschap.nl en www.cantonspark.nl

Droogte in natuurgebied De Schammer.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie