Baarnsche Courant - Indrukwekkende herdenking
Logo baarnschecourant.nl
Burgemeester Röell legt de eerste herdenkingskrans.
Burgemeester Röell legt de eerste herdenkingskrans. (Roeland de Bruyn )

Indrukwekkende herdenking

  nieuws

BAARN - Met het voortschrijden van de jaren lijkt de belangstelling voor de herdenking van de oorlogsslachtoffers op 4 mei alleen maar toe te nemen. Vele honderden mensen woonden gisteren de plechtigheid op het Stationsplein in Baarn bij.

Het herdenkingsprogramma werd ingeluid door het carillon op de Brink met passende muziek. In de Pauluskerk konden mensen zich individueel bezinnen, voorafgaand aan de stille tocht. Honderden Baarnaars liepen ook dit jaar weer mee in de stoet, die werd voorafgegaan door de met zwart doek omfloerste roffelende trom. Op het plein aan de rand van het Amaliapark voegden de deelnemers zich bij de honderden mensen die in afwachting waren van de herdenkingsceremonie. Het lied over Anne Frank van Baarns componist Majel Lustenhouwer klonk over de menigte. Ditmaal geen rij veteranen, bevrijders en overlevenden van de Holocaust zoals bij de zeventigste herdenking twee jaar geleden. Slechts twee stoelen werden bezet, door de 95-jarige Herman Münninghof en diens begeleider Wim Velthuizen. Bisschop Münninghof bood in de oorlogsjaren onderdak aan Joden en verzetsmensen in de bossen van Lage Vuursche en is vaste deelnemer aan de herdenking in Baarn.        

Het jaarlijkse ritueel verliep vlekkeloos. Onder trompetgeschal ging de driekleur in top en daarna snel halfstok. De twee minuten stilte waren ook echt stil en het einde ervan werd aangegeven door de Fly Past, vier overvliegende gevechtsvliegtuigen. De eerste twee coupletten van het Wilhelmus werden door velen meegezongen.

Verbondenheid tussen generaties

Voorzitter Aat van der Horst van het Comité 4 en 5 mei toonde zich verheugd over de grote opkomst. En burgemeester Mark Röell benadrukte dat we alle Nederlandse slachtoffers bij oorlogen en vredesmissies sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdenken. "En we denken aan de nabestaanden."

Dat alle generaties waren vertegenwoordigd bij de herdenking noemde hij van groot belang. "Dat schept verbondenheid. Maar het doorgeven aan nieuwe generaties vraagt iets van ons. De kracht van het persoonlijk verhaal helpt daarbij. Elke naam op de monumenten hier heeft zo'n verhaal."

Al die namen met leeftijden werden op indrukwekkende wijze voorgelezen door basisscholieren. Zowel van de 45 Joodse slachtoffers uit Baarn, waaronder veel gezinnen, als van de lokale verzetshelden. Niet alleen twee kinderen lazen hun gedicht voor, ook de burgemeester had er een uitgekozen om voor te dragen. Zijn keuze voor het gedicht van Jet Aarts legde nadrukkelijk het verband met het heden. "We leven hier in vrijheid, toch slaan we buitenlanders in elkaar. Als we echt in vrijheid leven, dan is vrijheid best wel raar."

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou ik in Baarn stemmen opReageren!