Baarnsche Courant - Herdenking 4 en 5 mei: 'Geef vrijheid door', ook in Baarn
Logo baarnschecourant.nl

Herdenking 4 en 5 mei: 'Geef vrijheid door', ook in Baarn

  nieuws

BAARN - Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij het leed van de oorlog en bij de waarde van de vrijheid. Het landelijke thema 2017 is 'Geef vrijheid door'. Ook in Baarn herdenken ze op 4 mei en vieren ze het bevrijdingsfeest op 5 mei.


Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. We herinneren ons de periode van onvrijheid. Morgen is de herdenking van de gevallenen. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) mag halfstok hangen van 18.00 uur tot zonsondergang, 21.10 uur.

Van 18.20 tot 18.50 uur wordt het carillon in de Pauluskerk bespeeld. Het betreft passende muziek. Van 18.50 tot 19.25 uur is gelegenheid tot individuele bezinning in de kerk op de Brink. Om 19.35 uur start de stille tocht vanaf de Brink naar het oorlogsmonument aan het Stationsplein. Het Comité 4 en 5 mei Baarn verzoekt de deelnemers aan de stille tocht om 19.25 uur op de Brink te verzamelen. Tijdens de stille tocht worden geen spandoeken, vlaggen, vaandels of andere uiterlijke tekenen van politieke of persoonlijke overtuiging getoond. Ook wordt de deelnemers gevraagd stil te zijn tijdens de tocht. De route van de stille tocht is als volgt: Brink, Eemnesserweg, Teding van Berkhoutstraat, Spoorstraat, Prins Hendriklaan, Amalialaan en Stationsplein. Deze wegen/weggedeelten zijn gedurende de stille tocht tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. De tocht vindt plaats onder begeleiding van de politie. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend wordt het Wilhelmus gespeeld. Daarna volgt een toespraak van burgemeester Mark Röell en dragen twee scholieren eigen gedichten voor. Vervolgens worden de namen, geplaatst op het Herdenkingsmonument en het Joods monument, opgelezen. Tot slot is er gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument. Voor de muzikale omlijsting zorgt Crescendo. Om 21.15 uur begint het herdenkingsconcert door het Groot Nicolaaskoor in de Paaskerk, Oude Utrechtseweg 6.

Programma 5 mei

8.00 uur: Carillonspel Pauluskerk door Bauke Reitsma, dorpsbeiaardier

9.00 uur: Aankomst op de Brink van de estafettelopers met het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Baarn; Welkomstwoord burgemeester Röell; Ontsteken bevrijdingsvlam; Zingen Wilhelmus.

9.20 uur: Bekendmaking prijswinnaars dinerbon en winnaars stoeptegelwedstrijd;

10.00 uur: College van B & W en het Comité 4 en 5 mei Baarn ontsteken de bevrijdingsvlam in de tuin van Paleis Soestdijk.

19.30 – 21.30: Optreden Skyblasters in muziekkoepel op de Brink.

1 reactie
Meer berichten

Wat vindt u?

Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou ik in Baarn stemmen opReageren!