Mede door de varkens zijn ze bij de Groene Inval weer helemaal klaar voor een nieuw tuinseizoen
Mede door de varkens zijn ze bij de Groene Inval weer helemaal klaar voor een nieuw tuinseizoen Kylie Verkaart

Het tuinseizoen begint; Weer aan de slag in tuintjes van de Groene Inval

31 maart 2023 om 14:00 Natuur en milieu

BAARN Het kriebelt al weer helemaal bij Kylie Verkaart, beheerder van de Groene Inval. Na het weekend begint het tuinseizoen weer. ,,Er zijn nog een paar tuintjes over. Dit weekend kunnen mensen zich nog inschrijven.”

Het kriebelt trouwens niet alleen bij haar. Ook alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de aankomende activiteiten in het centrum voor natuur en milieu, hebben er alweer veel zin in. ,,Kinderen van groep 5/6 van vijf van de acht Baarnse basisscholen starten volgende week weer met een tuin. Elk kind krijgt een eigen tuintje van 3,5 vierkante meter en mag daarop aan de slag. Er wordt ook een les verzorgd. Ze gaan van alles leren over onder andere aarde, bodemdiertjes, kiemen, wat is onkruid en al dien meer”, vertelt Kylie.

NA SCHOOL TUINIEREN Ook beginnen de kinderen die wekelijks na schooltijd een tuintje gaan bestieren. Elk kind krijgt een tuin van zes vierkante meter. ,,Sommige kinderen gaan naar hockey of naar scouting. Je kunt je dus ook inschrijven voor een wekelijkse tuiniersessie, compleet met leuke workshops, wildplukken en pesto maken van eigen producten uit de tuin.” 

Kylie verheugt zich ook op de woensdagmiddagen. ,,Het ouder en kind-tuinieren staat dan centraal. Super populair altijd en reuze gezellig. Volwassenen zijn dan samen met kinderen druk in hun tuintjes. Er zijn nog tuintjes, maar iedereen moet zich wel dit weekend inschrijven dus.” 

Vanaf 13 april wordt ook gestart in de 55+-tuintjes. ,,Die zitten al vol, dus lijkt je dat wat, dan kun je vast inschrijven voor het jaar 2024. Dit jaar gaat helaas niet meer”, aldus Kylie.

Dan is er dit jaar nog de nieuwe bloemenpluktuin. ,,We hadden de afgelopen drie jaren al met senioren bloemenplukactiviteiten. Nu hebben we een speciale bloempluktuin die nog meer toegankelijk is voor ouderen, met verhard pad, voor bijvoorbeeld een rolstoel. Vanaf mei gaan we daar zaaien. Wie wil komen helpen in deze tuin in ruil voor straks mooie bloemen, is ook van harte welkom om zich aan te melden.”

LENTEFEEST Ook kijkt Kylie al uit naar het aankomende Lentefeest op woensdag 3 mei, in de tweede week van de meivakantie. ,,Elk jaar weer een vrolijke bedoening. Er zijn die dag heel veel leuke creatieve activiteiten te doen voor jong en oud. Zoals bijvoorbeeld vogelverschrikkers maken. Ook zal er een lezing zijn van plant- en bodemadviseur Job Claushuis over inheemse planten en zijn er inheemse stekjes te koop die vrijwilligster Jolanda Verweij verzameld heeft. Het gaat een hele gezellige dag worden met veel groenvertier.” Leuk is om die woensdag ook een kijkje te nemen bij de varkens van de Groene Inval die de afgelopen winter onder meer met hun snoeten hebben geholpen hardnekkig kweekgras weg te halen . ,,Die hebben hun werk weer super goed gedaan afgelopen jaar. Mede door de varkens zijn we bij de Groene Inval weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Kom meegenieten.”

Meer informatie: www.degroeneinval.nl/tuinen/inschrijven


door Melissa Hofland

Mede door de varkens zijn ze bij de Groene Inval weer helemaal klaar voor een nieuw tuinseizoen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie