Brenda Rae als Ophelia en Allan Clayton als Hamlet in de opera Hamlet.
Brenda Rae als Ophelia en Allan Clayton als Hamlet in de opera Hamlet. Karen Almond | Met Opera

Opera over de eeuwige twijfel van Hamlet

22 mei 2022 om 21:39 Muziek

BAARN De opera Hamlet is zaterdag 4 juni om 18.45 uur live te zien vanuit The Metropolitan OPera in New York op het witte doek in de grote zaal van Theater de Speeldoos. 

Tijdens het prestigieuze Glyndebourne Festival in Engeland vond in 2017 de wereldpremière plaats van de opera Hamlet. Het succes was zo overrompelend, dat sindsdien ieder zichzelf respecterend operahuis deze productie zo snel mogelijk wilde uitbrengen. Dat is bijzonder, want het gebeurt niet vaak dat een compleet nieuwe en dus eigentijdse opera zóveel succes heeft.

De Scandinavische legende over Hamlet werd al begin 13e eeuw opgeschreven. Niemand minder dan Shakespeare heeft er vervolgens rond 1600 een wereldberoemd toneelstuk van gemaakt. Moet Hamlet geduldig het onheil afwachten, of moet hij juist strijdend ten onder gaan? Deze gewetensvragen stelt Hamlet zichzelf voortdurend. Daarbij doet hij of hij gek is geworden, terwijl hij ondertussen filosofeert over het leven en de onvermijdelijke dood. Hamlet doet alsof hij gek is, maar zijn geliefde Ophelia wordt écht gek van die eeuwige twijfel.

Prins Hamlet is een grote twijfelaar en weet dus niet of hij het advies om wraak te nemen, zoals de geest van zijn overleden vader hem heeft gezegd, moet opvolgen. Spreekt die geest wel de waarheid? Of wil de geest hem juist verleiden tot slechte daden? Moet Hamlet wel wraak nemen? Moet hij zijn oom Claudius, de vermeende moordenaar van zijn vader, wel vermoorden? Het lukt hem niet om een beslissing te nemen. Daarmee reist de vraag of Hamlet nou een held is, of juist een lafaard. Het is duidelijk dat hij heel erg in de knoop zit met zichzelf. Uiteindelijk komt hij nauwelijks tot actie waardoor hij zichzelf gaat haten en dan alsnog ten onder gaat.

De Australische componist Brett Dean speelde jarenlang altviool in de Berliner Philharmoniker, maar hij componeerde ook regelmatig. Vanaf 2000 gooide hij het roer om en koos hij definitief voor het componeren en dirigeren. Zijn vele composities worden regelmatig uitgevoerd door vooraanstaande musici en dirigenten over de hele wereld. Zo ook zijn opera Hamlet, die bij de première werd uitgevoerd door The London Philharmonic.


KAARTEN Kaarten zijn verkrijgbaar via speeldoosbaarn.nl/opera voor 39,00 euro per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is 40,00 euro. Kaartprijzen zijn inclusief welkomstdrankje en pauzearrangement. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag en vrijdag is de kassa gesloten.



INLEIDING Musicologe drs. Henriët Griffioen verzorgt om 18.45 uur een inleiding bij deze opera. Zij studeerde Schoolmuziek en Piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Werkzaamheden o.a. docent HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen), VU Amsterdam, docent muziek- en cultuurgeschiedenis Conservatorium Rotterdam en muzieksamensteller NPS-Radio 4. Zij geeft regelmatig inleidingen op concerten en opera’s. Haar ‘MuziekInstituut Griffioen’ in Laren (www.miglaren.nl) is gericht op cursussen en lezingen over muziekgeschiedenis en op het geven van pianoles.

w        [www.speeldoosbaarn.nl

door drs. Henriët Griffioen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie