Afbeelding
De Rechtspraak

Baarnaar moet cel in voor afpersen van zijn moeder

4 april 2023 om 20:00 Misdaad

BAARN Een 44-jarige Baarnaar moet de cel in voor het belagen en afpersen van zijn bejaarde moeder. De man kreeg dinsdag van de Utrechtse politierechter acht weken gevangenisstraf opgelegd, waarvan zes weken voorwaardelijk.

door Nicolai Schewe

Zijn moeder deed oktober vorig jaar aangifte tegen haar zoon omdat ze geen andere uitweg meer zag. De man eiste telkens opnieuw geld van haar. Als ze dat weigerde, volgde een stroom aan bedreigende whatsappberichten, tot de vrouw alsnog met geld over de brug kwam. ,,Haar geld was op, en ze was ten einde raad”, aldus de officier van justitie. Volgens de vrouw stond ze in 2021 vijfduizend euro van haar spaargeld aan haar zoon af, en nog eens zo’n twaalfduizend euro in 2022.

HULP Met haar aangifte wilde de vrouw bewerkstelligen dat haar zoon hulp zou krijgen voor zijn problematische gedrag en voor zijn gok- en drugsverslaving, maar de Baarnaar wilde daar in de rechtszaal niets van weten. ,,Ik ga niet begeleid wonen en dat soort dingen doen”, reageerde hij afwijzend op een reclasseringsrapport waarin onder meer toezicht en behandeling wordt geadviseerd.

Ook de suggesties van de politierechter dat hij daarmee zijn moeder de naar zijn zeggen ook door hem gewenste rust kon geven, kon de Baarnaar niet vermurwen om hulp en begeleiding te accepteren. ,,Nee, echt niet”, volhardde hij in zijn weigering. ,,Iedereen vindt dat je hulp nodig hebt, maar alleen jij niet”, vatte de rechter uiteindelijk de patstelling samen.

STRAF De man mag sinds zijn aanhouding geen contact met zijn moeder hebben en heeft zich daar tot nu steeds aangehouden. ,,Ik heb haar eigenlijk geestelijk mishandeld, ik heb iets heel ergs gedaan”, betuigde hij wel schuld en spijt. ,,Ik heb wel straf verdiend.”

In navolging van de officier van justitie vond de rechter bewezen dat de verdachte zijn moeder vorig jaar in de periode van begin augustus tot eind oktober geld had afgeperst en dat hij contact was blijven zoeken terwijl ze dat niet wilde. Dat de man zijn moeder al eerder met dreigberichten had afgeperst vond de rechter niet bewezen. De bejaarde vrouw had die berichten van haar telefoon gewist om geheugenruimte vrij te maken.

De rechter zag ook geen andere mogelijkheid dan om de verdachte een celstraf op te leggen, zoals door die door de officier van justitie was geëist. Door de financiële situatie van de Baarnaar en zijn arbeidsongeschiktheid waren een geldboete en een taakstraf geen optie. Als bijzondere voorwaarde kreeg de man een contactverbod met zijn moeder opgelegd. Als hij zich daar gedurende een proeftijd van twee jaar niet aan houdt, moet hij de zes weken voorwaardelijk ook uitzitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie