Herman van Dam legde als fotograaf en filmer enorm veel op beeld vast.
Herman van Dam legde als fotograaf en filmer enorm veel op beeld vast. Privé

Soester Fotograaf Herman van Dam (78) overleden

31 mei 2021 om 21:42 Mensen

BAARN/SOEST Herman van Dam is maandagavond op 78-jarige leeftijd overleden. Als fotograaf genoot Van Dam grote bekendheid in Soest en Baarn. Vooral in de jaren zeventig en tachtig, maar ook nog in de jaren negentig maakte hij duizenden foto’s voor de Soester Courant. In de jaren zeventig fotografeerde hij ook veel voor de Baarnsche Courant.

In de hoedanigheid van persfotograaf kwam hij overal in Soest. Dan stond hij daar ontspannen, met het koord van de camera om zijn nek, op een afstandjes alles gade te slaan om zijn posities te bepalen en de sfeer te snuiven. Dat deed hij bij sportwedstrijden, activiteiten en evenementen zoals de gildefeesten en bijvoorbeeld het Landjuweel in 1987. Hij was een van de eersten die zich ook toelegde op het maken van videobeelden. Door de jaren heen maakte Van Dam vele videokranten en ook bracht hij op videoband een aantal Koninklijke Journaals uit. Daarop waren de meest uiteenlopende items te zien rond het Koningshuis of de Koninklijke Familie.

Als er op het paleis iets te fotograferen was, dan belde Prins Bernhard zelf naar Herman van Dam

KERSTFOTO Dat laatste was geen toeval. Als er op Paleis Soestdijk iets te fotograferen was, dan belde Prins Bernhard zelf naar Van Dam dat hij hem nodig had. Dat kon zijn voor een overhandiging van een boek of voor een ontvangst van ambassadeurs of buitenlandse delegaties, én steevast voor de jaarlijkse kerstfoto. Op Koninginnedag en bij andere gelegenheden waarbij het Koningshuis betrokken was, mocht Van Dam als enige fotograaf zich buiten het persvak begeven. Jarenlang begaf Van Dam zich op zondagavond naar Soestdijk om in de paleisbioscoop films voor Bernhard te draaien.

FILMBEELDEN Veel filmbeelden zijn inmiddels op DVD over gezet. In Molenschot, waar Van Dam de laatste jaren woonde, vertoonde hij elke maand oude nieuwsjournaals over Soest en Baarn, vaak voor tientallen mensen voor wie de beelden een mooie blik in hun verleden waren. Zij zagen in de ontmoetingszaal van Molenschot openingen van winkels, beelden van SO Soest en andere sportclubs en van talloze activiteiten en gebeurtenissen in Soest en Baarn terug.

ONTWIKKELCENTRALE ,,En aan de Praamgracht had hij zijn eigen ontwikkelcentrale”, herinnert zoon Razzo zich. Daar stond op zolder zo’n groot apparaat dat met een hijskraan naar boven was gehesen. Verder stonden er op zolder natuurlijk veel chemische middelen. Dat valt je dan op als kind en dat blijft je bij.”

Ik heb veel van Herman van Dam geleerd. Vaak ging ik met hem mee en werkten we samen

TROUWREPORTAGES Razzo wordt nog steeds regelmatig aangesproken door mensen wier huwelijksdag door zijn vader Herman is vastgelegd. Van Dam maakte ontzaglijk veel trouwreportages, weet ook Jaap van den Broek nog. Hij werkte vaak samen met Van Dam. ,,Ik heb veel van hem geleerd. Vaak ging ik met hem mee. Dan werkten we samen, zoals op de gildefeesten, maar ik deed ook trouwreportages voor en met hem, en ging ook met hem mee naar gelegenheden van de Koninklijke Familie.”

Als filmer werkte Van Dam mee aan programma’s van onder meer de EO. Zo was hij op veel fronten actief als het ging om beeld. Vaak ook voor de Soester Courant, waar hij geregeld met verhalen en koffie op de redactie zat. Waar hij voorheen meestal op pad en tussen de mensen was, leefde Van Dam de laatste jaren een teruggetrokken leven. Veel van zijn beeldmateriaal is bewaard gebleven. Net als de muziek van Charles Aznavour van wie hij een grote fan was.

Door Johan van Beek

Onafscheidelijk: Herman van Dam en zijn (foto)camera.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie