BDU-directeur Jeroen Cnossen geeft uitleg over de stijgende prijzen.
BDU-directeur Jeroen Cnossen geeft uitleg over de stijgende prijzen. Pauw Media

Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen

Media

BAARN/BARNEVELD ,,Zoals ook in de corona-periode en onlangs rond de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw heel duidelijk werd, is onze rol als lokale nieuwsbrengers van groot belang voor de samenleving. Daarom willen we ondanks de huidige prijsstijgingen voor energie en papier onze inspanningen voor lokale journalistiek op peil houden’’, zegt Jeroen Cnossen, algemeen directeur van BDUmedia, uitgever van de Baarnsche Courant, over de visie van BDUmedia. ,,We blijven het lokale nieuws aanbieden via onze krant en website, zoals men van ons gewend is.’’

Net als alle huishoudens en bedrijven in Nederland heeft ook BDU te maken met hogere energiekosten. Dat geldt niet alleen voor de energie van kantoorpanden en computers, maar ook voor de drukkerij. Daarbij komt dat de papierprijzen fors zijn gestegen, wat leidt tot hogere kosten voor het drukken van kranten. 

PAPIERSCHAARSTE ,,Veel papierfabrieken zijn in de corona-periode overgestapt op het maken van karton voor pakketjes, als gevolg van de explosieve stijging van webshop-aankopen die thuisbezorgd worden. Daarnaast moesten sommige fabrieken sluiten. Er zijn nu dus minder fabrieken die krantenpapier maken, waardoor de prijzen afgelopen jaar zijn verdubbeld!’’ 

Voor het maken van krantenpapier wordt door de fabrieken oud papier gebruikt. Het papier is voor 80% gerecycled papier en kan 7 keer worden hergebruikt. De 20% aan nieuw papier is 100% FSC-gekeurd, waarbij voor elke boom 2 bomen worden herplant. 

TROUW Wanneer de energie- en papierkosten langer hoog blijven, kan dat wel gevolgen hebben voor de lokale nieuwsmedia. ,,We verwachten dat het een tijdelijke kostenstijging is. Door goed op onze kosten te letten en tegelijkertijd een extra inspanning te leveren om meer advertenties te verkopen, willen we dit bekostigen. Daarnaast spannen we ons in om meer abonnees te werven’’, zegt Cnossen.

,,We maken al jarenlang voor onze trouwe abonnees elk dag artikelen, die we publiceren via onze website en de krant. Met de introductie van de nieuwe app voor de mobiele telefoon voegen we daar dit voorjaar een derde communicatiekanaal aan toe. Zo blijven we onze lezers dagelijks voorzien van nieuws uit hun eigen woonplaats.’’  

In de nieuwe app worden de actuele nieuwsartikelen los geplaatst en is daarnaast ook de digitale krant op een prettige manier te lezen. 

ABONNEREN Voor iedereen die ook graag de lokale krant wil ontvangen en dagelijks online het nieuws wil volgen, ga naar de website: www.baarnschecourant.nl, knop ‘service’ en dan abonneren. Portretten van bekende inwoners, achtergrondverhalen over woningbouw, leegstand en windmolens of verhalen over de geschiedenis van Baarn. De abonnees maken het mogelijk journalistiek op lokaal niveau te blijven uitvoeren.

advertentie
advertentie