Met enkel zwart en wit papier maakte groep 7 van De Uitkijck de mooiste kunstwerken.
Met enkel zwart en wit papier maakte groep 7 van De Uitkijck de mooiste kunstwerken. KunstCentraal

Allemaal Eschers in de dop

18 april 2022 om 09:00 Maatschappelijk

BAARN Het zou zó maar kunnen dat de beroemde graficus M.C. Escher een waardige opvolger krijgt uit het eigen dorp. Leerlingen van basisschool De Uitkijck maakten de mooiste kunstwerken tijdens een workshop à la Escher. 

In Lokaal-O aan de Kerkstraat gonst het donderdagochtend van de creativiteit. De leerlingen van groep 8 van basisschool De Uitkijck zijn geconcentreerd bezig. Af en toe kijken ze naar wat hun buurman of -vrouw maakt, maar ondertussen snijden, knippen en plakken ze er zelf op los. 

Naar een voorbeeld van Escher maken ze een optische illusie en dat gaat ze erg goed af. ,,Kijk deze: als je er langer naar kijkt gaat de afbeelding voor je ogen dansen. Dat gebeurt bij werk van Escher ook. Hier ontdekken de kinderen echt de basis van grafische kunst”, wijst docent Rixt Hilverda op één van de werkjes aan. 

ESCHERPROJECT De ochtend is onderdeel van het Escherproject. Het project wordt gecoördineerd door Kunst Centraal en gevolgd op alle Baarnse basisscholen. Zo krijgen ze les in grafiekkunst, optische illusie en oneindigheid en zijn de klassen met de bus naar Den Haag geweest om daar het Eschermuseum te bezoeken. 

Groep 8 leerlinge Janna Altaee heeft daar goed opgelet: ,,De vrouw die daar uitleg gaf was niet leuk, maar het werk van Escher vond ik heel mooi. Vooral die met witte vogels die naar de donkere kant vlogen en zwarte vogels die naar de lichte kant vlogen. Dat staat voor dag en nacht. Wat hij maakt is heel mooi en creatief en heel netjes.” 

ZICHTBAAR Wethouder Hugo Prakke bezocht de klas terwijl ze met de workshop bezig waren. De gemeente Baarn heeft leerlingen gevraagd om mee te denken hoe de kunst van Escher beter zichtbaar gemaakt kan worden in het dorp. De winnaars mogen hun plan presenteren op het gemeentehuis. Tot 16 juni kunnen ideeën worden ingestuurd. www.kunstcentraal.nl

door Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie