Alle gevonden blikjes in vergelijking tot de (PET)-flessen
Alle gevonden blikjes in vergelijking tot de (PET)-flessen Maurice van der Valk

Bermbrigade: het geld ligt (bijna) voor het oprapen

1 april 2023 om 12:56 Lokaal Deel je nieuws

Vanaf 1 april 2023 wordt er statiegeld geheven op blikjes. Toevallig viel deze datum op de eerste zaterdag van de maand, de dag dat de Baarnse Bermbrigade traditiegetrouw op pad gaat. Een mooie gelegenheid om eens te turven hoeveel blikjes er eigenlijk binnen een uur verzameld kunnen worden.

De locatie waar de Bermbrigade dit keer zwerfafval opruimde was het stationsgebied. De regen mocht de groep niet deren. Tussen tien en elf uur werd daar door de twaalf vrijwilligers ruim 49 kilo opgeraapt.

Van al het verzamelde afval werden de blikjes apart gehouden om later te tellen. Dit leverde vijf kilo drankblikjes op, 150 stuks en ruim 10% van het totale gewicht. De verpakkingen van Red Bull, Hertog Jan en Heineken waren duidelijk in de meerderheid.

De invoering van statiegeld moet leiden tot minder blikjes die op straat terecht komen. Dat statiegeld helpt blijkt al uit de afname van kleine PET-flessen in het milieu sinds de uitvoering van statiegeld op deze flesjes. De Bermbrigade vond hier deze zaterdag ook aanzienlijk minder van; zo’n tien stuks.

Blikjes met het statiegeldlogo kunnen op ruim 27.000 plekken worden ingeleverd. Per blikje levert dat €0,15 op. Voor de Bermbrigade was het dus, in theorie, een waardevolle dag. Indien statiegeld al eerder was ingevoerd zou de opruimactie de groep €22,50 hebben opgeleverd.

De Baarnse Bermbrigade gaat elke eerste zaterdag van de maand op pad. Er wordt dan één uur lang ergens in de gemeente Baarn zwerfafval opgeruimd. Een kleine moeite met grote impact.

De volgende opruimactie vindt plaats op zaterdag 6 mei. Om kwart voor tien wordt er verzameld op de Brink vanwaar er naar de opruimlocatie wordt gefietst. Iedereen is welkom mee te helpen. Aanmelden mag via Facebook of Twitter, maar is niet per se nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie