Afbeelding
Meer Bomen Nu

12 februari: Doneer-een-zaailing-dag in Eemland

3 februari 2023 om 17:16 Lokaal Deel je nieuws

Op zondagmiddag 12 februari tussen 14.00 en 16.00 uur kan je, op honderden plekken in het land, zaailingen uit je eigen tuin inleveren. In onze omgeving onder andere bij de kwekerij/boomgaard tegenover Paleis Soestdijk. Deze plek wordt beheerd door vrijwilligers van IVN-Eemland. De doneer-een-zaailing-dag is een initiatief van Meer Bomen Nu.

Bomenhub tegenover Paleis Soestdijk

Een deel van de boomgaard tegenover Paleis Soestdijk is recent ingericht als “bomenhub”. In een bomenhub worden jonge bomen verzameld en uitgedeeld. Ze zijn geoogst op plekken waar ze niet uit kunnen groeien. Bijvoorbeeld in het Soesterveen. Daar steken vrijwilligers ze uit om het veen open te houden. Andere plekken zijn bijvoorbeeld heidegebieden of bossen waar de jonge bomen niet voldoende licht krijgen. Ook in tuinen kunnen ongewenste of kansloze zaailingen voorkomen. De jonge bomen worden in de hub ingekuild en later uitgedeeld voor herplanting bij boeren, bedrijven, gemeenten of particulieren. 

Kijk eens bij jou in de tuin

Meer Bomen Nu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken weg en wil dit jaar 1 miljoen bomen (ver)planten. Jij kan daarbij helpen door zaailingen uit je eigen tuin te doneren. Je kunt ze inleveren bij de bomenhub tegenover Paleis Soestdijk, of bij een ander punt in de buurt. Op de webpagina doneer-een-zaailing-dag vind je een kaart met inleverpunten in onze regio. Je vindt er ook antwoorden op vragen zoals: Welke boomsoorten zijn geschikt? Hoe groot mogen ze zijn? Moet ik oogsten met of zonder kluit? 

De vrijwilligers van de bomenhub tegenover Paleis Soestdijk hopen dat de hub na 12 februari goed gevuld zal zijn en zullen de bomen via de Meer Bomen Nu site aanbieden aan plantlocaties. Als je zelf een plantlocatie hebt kan je dat op de Meer Bomen Nu site aangeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie