Citaten RTVUtrecht
Citaten RTVUtrecht n.v.t.

Twee handen op één buik of over macht en tegenmacht

25 februari 2022 om 11:08 Lokaal Deel je nieuws

Op de website van RTVUtrecht komt Maya Meijer-Bergmans aan het woord. Ze zegt blij te zijn met het besluit van de gemeenteraad akkoord te gaan met het bestemmingsplan voor haar landgoed Paleis Soestdijk. Gesproken over de procedures die zeker zullen volgen bij de Raad van State, laat ze weten het oordeel van de bestuursrechter met vertrouwen tegemoet te zien. De omroep tekent uit haar mond op: “De Raad van State kijkt naar hoe de procedures zijn verlopen. We hebben samen met de gemeente een advocatenkantoor ingeschakeld dat het hele proces op de voet heeft gevolgd”.

Samen met de gemeente een advocatenkantoor ingeschakeld om het proces op de voet te kunnen volgen? Komt dan niet snel het gezegde ‘Twee handen op één buik’ in beeld? Als via Twitter de door mij geplaatste vraagtekens zichtbaar worden, is ‘het Paleis’ er als de kippen bij de RTVUtrecht-redactie erop te wijzen, dat mevrouw Meijer-Bergmans zich heeft versproken en dat ze bedoelde te zeggen: “De Raad van State kijkt naar hoe de procedures zijn verlopen. De gemeente heeft een advocatenkantoor ingeschakeld dat het hele proces op de voet heeft gevolgd. Dus we hopen dat het goed afloopt.”

Het is de vraag of ‘het Paleis’ met het gewijzigde citaat de kou uit de lucht heeft gehaald. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid doelde mevrouw Meijer-Bergmans op het door de gemeenteraad ingehuurde kantoor HBR advocaten.  Het college en de projectontwikkelaar hebben dankbaar gebruikt gemaakt van de juridische adviezen. Die zijn immers vrijwel alle verwerkt in het bestemmingsplan. Of het college en de MBEG inderdaad hebben samengewerkt met HBR advocaten of dat er een ander advocatenkantoor door hen is ingehuurd, zal moeten blijken uit de beantwoording van schriftelijke vragen die inmiddels gesteld zijn door de fracties van PvdA en GL. Hoe het ook zij, in zijn beantwoording zal het college er zeker op wijzen dat er in dezen niets onoorbaars is gepasseerd. Het is aan de nieuwe raad een oordeel te vellen over zo’n aanvechtbare conclusie. Bij mij rijst de vraag of er in Baarn na de gemeenteraadsverkiezingen ruimte zijn voor een broodnodige nieuwe bestuurscultuur, waarin naast de macht ook voldoende ruimte bestaat voor tegenmacht? Ik ben benieuwd naar de uitkomst van die lakmoesproef…

Kees Koudstaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie