Veel jongeren hebben last van coronastress.
Veel jongeren hebben last van coronastress. Aangeleverd door Jehovah's Getuigen

Omgaan met de stress van een pandemie

Lokaal Deel je nieuws

Er zijn in de moderne geschiedenis weinig gebeurtenissen die zo’n schade hebben veroorzaakt aan de emotionele toestand van mensen als de COVID-19 pandemie. De angst voor besmetting of het overdragen van een levensbedreigende ziekte en de eenzaamheid hebben een ongekende impact op mensen.

Sinds het begin van de pandemie geeft de officiële website van Jehovah’s Getuigen, jw.org, informatie om mensen van alle leeftijden en achtergronden te helpen om rustig, geïnformeerd en gezond te blijven. Zo is er bijvoorbeeld een video gemaakt met de titel Wat je kunt doen als er een virus uitbreekt. en Hoe word ik weer blij? Deze korte whiteboard-animaties geven praktische tips om op fysiek, mentaal en spiritueel gebied met de effecten van de pandemie om te gaan zoals sombere gevoelens.

Naast artikelen om stress tegen te gaan, beantwoordt de website ook veelgestelde vragen over de Bijbelse verzekering van een mooie toekomst. De website is beschikbaar in een ongekend aantal van 1044 talen.

Raphaël Klees, plaatselijk woordvoerder van Jehovah’s Getuigen zegt: ‘Voor velen is de pandemie een enorme uitdaging. Hun leven is compleet veranderd. Deze artikelen geven praktische tips om mentaal en fysiek gezond te blijven ondanks de aanhoudende maatregelen.’ 

Adviezen die wereldwijd werken

In het artikel Wat je kunt doen tegen pandemiemoeheid delen 19 personen uit verschillende landen hun persoonlijke ervaringen en slimme oplossingen voor pandemiemoeheid. Ook in de regio Utrecht proberen mensen ondanks de langdurige impact op hun leven er het beste van te maken. 

Zo zegt Sanna van der Laan uit De Bilt: ‘Ik probeer me te focussen op kleine dingen die ik voor anderen kan doen, dingen die nog wel mogelijk zijn onder deze omstandigheden. Er zijn veel manieren waarop je kunt laten weten dat je aan anderen denkt en om ze geeft. Dat wordt altijd enorm gewaardeerd. Een goede manier is de troost en hoop uit de Bijbel delen met anderen. Zeker nu hebben we allemaal behoefte aan troost en hoop. Door me op zulke activiteiten te focussen, lukt het me positief te blijven en maak ik me veel minder druk om de impact van deze pandemie en alle maatregelen.’

Naast ervaringen en persoonlijke tips worden in het artikel ook principes uit de Bijbel genoemd die nog steeds nuttig blijken te zijn. Deze principes hebben mensen over de hele wereld geholpen om positief te blijven en het beste te maken van hun situatie.

advertentie