Wybe Kooijmans speelt op een kistorgel
Wybe Kooijmans speelt op een kistorgel Lillian Mulder

Wybe Kooijmans speelt continuo-partij (orgel en klavecimbel) tijdens Najaarsconcert Concertkoor Baarn op 13 november

22 oktober 2021 om 13:53 Lokaal Deel je nieuws

Voor onze uitvoering van Vivaldi’s ‘Gloria’ en Galuppi’s ‘Dixit Dominus’ op zaterdag 13 november in De Open Hof in Soest, heeft dirigent Anthony Scheffer een barokorkest samengesteld. Het orkest gaat Galuppi’s ‘Concerto in c mineur’ en Vivaldi’s ‘Dubbelconcert in a mineur (RV 522)’ uitvoeren.

Behalve de orkestrale begeleiding heeft Scheffer twee continuo-instrumenten ingezet die door onze repetitor, Wybe Kooijmans, worden bespeeld. Kooijmans is de hoofdorganist van de Grote Kerk Naarden.

Wybe Kooijmans: “Tijdens het concert speel ik zowel op het kistorgel als op het klavecimbel. Een continuo-instrument wordt ingezet om in een muziekstuk tonen te spelen die soms niet in de andere instrumenten staan. De continuo-groep wordt gevormd door de bassen en/of celli dan wel de fagot plus een accordinstrument als orgel, klavecimbel of luit en vormt dus de basis van het klankbeeld. Het keuze van deze instrumenten wordt door de dirigent bepaald (en door de beschikbaarheid ervan). Voor dit concert wordt het kistorgel in principe gebruikt voor de liggende klanken en het klavecimbel voor de meer ritmische passages. Omdat ik snel moet wisselen van het kistorgel naar het klavecimbel, staan de twee instrumenten vlak naast elkaar. Ik hoef niet met mijn voeten te spelen dus met een draaikruk of iets dergelijks gaat dit wel lukken.”

Andere medewerkende musici zijn Paulien van der Werff (sopraan) en Lotte Bovi (mezzo-sopraan).

Toegang: € 17,50 | € 10,00 - jongeren t/m 18 jaar en studenten.

Kaartverkoop: Tel: 033-299 93 45 en via www.concertkoorbaarn.nl/bestellen en aan de kerk. Pinnen is mogelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie