Bij Soestdijk
Bij Soestdijk W. Verhaar

Kunsttentoonstelling verzamelaar in Kasteel Groeneveld in Baarn

4 oktober 2021 om 22:17 Lokaal Deel je nieuws

Vanaf 3 oktober opent de tentoonstelling Cornelis de Bruin een veelzijdig impressionst, in Kasteel Groeneveld in Baarn. Een Nijkerkse verzamelaar maakt deze tentoonstelling mogelijk, na eerdere tentoonstellingen in Nunspeet en Soest in 2020.

Omdat het 150 jaar geleden is dat Cornelis de Bruin (1870-1940) geboren is, wordt deze veelzijdige kunstenaar uit de vergetelheid gehaald. Het laatste kwartaal van 2021 besteedt Kasteel Groeneveld aandacht aan de kunstenaar. Cornelis de Bruin werkt als keramist bij diverse keramiekfabrieken, o.a. de Distel en de Dordtsche Kunstpotterij. Daarnaast bouwt hij vanuit het Gooi en Amsterdam een carrière op als schilder.
De expositie in Kasteel Groeneveld laat diverse voorbeelden zien van onder andere landschappen, stadsgezichten en zeegezichten die Cornelis de Bruin aan het begin van de 20 eeuw heeft gemaakt. Waaronder in de omgeving van Baarn en Soest.

Cornelis de Bruin wordt gerekend tot de 3e generatie van de Haagsche School. Hij maakt toegankelijke impressionistische schilderijen die ook nu nog geliefd zijn. Opvallend is dat hij een breed scala aan onderwerpen aan het doek toevertrouwt, van zee-, haven- en stadsgezichten tot stillevens, werklui en zigeunervolk. Maar ook schaapskuddes, boerentaferelen en portretten. Hierdoor geeft zijn oeuvre een mooi tijdsbeeld van Nederland aan het begin van de 20e eeuw. Het boerenleven op de Veluwe en in het Gooi is een belangrijke inspiratiebron. De zwoegende boer met zijn ploeg of met zijn paardenkar op een hobbelig pad is een vaak terugkerend thema. Cornelis de Bruin legt diverse plekken langs de Zuiderzee met botters vast in verschillende weersomstandigheden.

De schilderijen in deze expositie zijn afkomstig uit de collectie van een particuliere verzamelaar. Tijdens het samenstellen van het boek over de kunstenaar ontdekte hij dat Cornelis de Bruin nog een andere kant heeft, namelijk die van de keramist. In de expositie zijn naast zo’n 35 schilderijen dan ook beeldjes en beschilderd aardewerk te zien.

Deze expositie volgt op eerdere exposities in 2020 in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet en Museum Soest. 

Publicatie

Bij de tentoonstellingen verschijnt een gelijknamige en rijk geïllustreerde publicatie, geschreven en samengesteld door Bert Kleinmeijer. In de kasteelwinkel te koop voor prijs € 14,50. Uitgeverij Van Spijk Art Books,

Kasteel Groeneveld Groeneveld 2, 3744 ML Baarn     www.kasteelgroeneveld.nl

Park Groeneveld Baarn
Prins Hendrikkade Amsterdam
Tegeltableau Dordtsche Kunstpotterij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie