Annelies van Pijpen verzorgt eerste Preek van de Leek

9 september 2018 om 08:16 lokaal

BAARN Zin in Baarn start deze maand met een nieuwe serie van de Preek van de Leek. In de eerste van vier bijeenkomsten op 23 september, 16.00 uur, gaat Annelies van Pijpen voor, directeur van Uitvaartverzorging A. van Pijpen uit Baarn.

Annelies van Pijpen zit zo'n 25 jaar in het uitvaartvak. Ze heeft het bedrijf aan de Reigerstraat, samen met Anton Blauwendraat, in 1994 overgenomen van haar ouders. In de Baarnsche Courant zei ze in 2016: "Sinds 1970 woon ik in Baarn, ik was toen zeven jaar. Mijn vader was koster van de Pauluskerk. Toen de kerk zelf een gebouw naast de kerk bouwde, de Herberg van Paulus, werd dit pand, De Ark, overbodig. Mijn vader heeft het in 1984 gekocht van de kerk en is zijn eigen, zelfstandige uitvaartcentrum begonnen" . In het interview zei Annelies:' De komende tien jaar wil ik dit werk nog blijven doen. Maar, ik heb, door mijn werk en privé wel geleerd dat niets zeker is in het leven, het loopt altijd anders dan je denkt"

Het thema van de preek komt uit het leven zelf. Dat wat Annelies dagelijks meemaakt:' Vreugde, verdriet en vrede'. Ze weet als geen ander dat we niet alles in de hand hebben, mensen overkomt van alles. En het is de vraag hoe wij daar mee omgaan. Annelies vindt het een eer om 'zoiets groots als een preek' te mogen maken. Vanuit haar werk als uitvaartverzorger is zij gewend aan het spreken in het openbaar maar dan spreek je over iemand anders of lees je iets voor wat een ander heeft geschreven. 'Dat is een groot verschil met de Preek van de Leek. De overeenkomst is wel dat ik altijd mezelf wil zijn en probeer dat ook naar buiten toe uit te dragen. Het mag geen kunstje worden, niet in mijn werk en ook niet bij deze uitdaging'. Annelies zal niet alleen de preek houden, maar ook de gehele liturgie voor haar rekening nemen.

De Preek van de Leek is op zondag 23 september in de Paaskerk, aan de Utrechtseweg 4a te Baarn en begint om 16.00 uur. Na afloop is er tegen een betaling een glaasje.

Voor de Preek van de Leek worden meer of minder bekende personen uit Baarn uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema's met een Bijbelverhaal.

De middag is voor iedereen, of je nu gelovig bent of niet, de kerkelijke liturgie blijkt door de eeuwen heen een onverwoestbare formule voor bezinning en verstilling. De voorgangers worden niet uitgekozen om hun geloofsovertuiging of kerkelijkheid. De 'voorganger' wordt gevraagd met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule een beetje boven zichzelf uit te stijgen. In 'De Preek van de Leek' zullen ze zich kwetsbaar moeten durven opstellen. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive. En de Lekenprekers worden gevraagd en geholpen om belangrijke maatschappelijke of individuele thema's met een Bijbelverhaal te verbinden.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de onkosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie